Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
łatwe
375 osób zapisało

Składniki
700 gramów
4 łyżki
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są za duże, przekrój je na pół.

Krok 2
Suszone grzyby zmiksuj na pył w kielichu miksera. Do zmiksowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, posiekany rozmaryn, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i olej.

Krok 3
W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i dokładnie wszystko razem pomieszaj.

Krok 4
Steki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem. Co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy karkówka będzie miękka i rumiana.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa z grillowanymi grzybami np. z boczniakami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
Chrupiące mięso o wyrazistym smaku to propozycja dla osób lubiących dania z karkówki. Przygotowana z wyrazistą marynatą grzybową będzie dobrą alternatywą dla typowych potraw z grilla. Marynatę przyrządzisz, miksując ze sobą suszone grzyby, przyprawę do grilla, rozmaryn, czosnek, olej i odrobinę ketchupu. Jej smak wyostrzysz, dorzucając trochę chili. Obtocz w niej mięso i pozostaw na jakiś czas, aby nabrało wyrazistości. Grilluj je potem na aluminiowej tacce, aż skórka stanie się brązowa i delikatnie chrupiąca. Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach będzie soczysta i wyrazista. Serwuj ją z pieczonymi warzywami, np. cukinią, papryką czy ziemniakami. Smacznie będą komponować się też przyrządzone w ten sposób grzyby, np. boczniaki lub pieczarki. Podawaj do mięsa również sosy, np. śmietanowy, czosnkowy lub musztardowy. Do karkówki dołącz też pieczywo i sałatkę ze świeżych warzyw. Spróbuj tego wyśmienitego dania z grilla. Z podanego przepisu dowiesz się, jak krok po kroku je przygotować.