Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
łatwe
364 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
4 łyżki
3 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są za duże, przekrój je na pół.

Krok 2
Suszone grzyby zmiksuj na pył w kielichu miksera. Do zmiksowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, posiekany rozmaryn, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i olej.

Krok 3
W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i dokładnie wszystko razem pomieszaj.

Krok 4
Steki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem. Co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy karkówka będzie miękka i rumiana.


Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa z grillowanymi grzybami np. z boczniakami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach
Chrupiące mięso o wyrazistym smaku to propozycja dla osób lubiących dania z karkówki. Przygotowana z wyrazistą marynatą grzybową będzie dobrą alternatywą dla typowych potraw z grilla. Marynatę przyrządzisz, miksując ze sobą suszone grzyby, przyprawę do grilla, rozmaryn, czosnek, olej i odrobinę ketchupu. Jej smak wyostrzysz, dorzucając trochę chili. Obtocz w niej mięso i pozostaw na jakiś czas, aby nabrało wyrazistości. Grilluj je potem na aluminiowej tacce, aż skórka stanie się brązowa i delikatnie chrupiąca. Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach będzie soczysta i wyrazista. Serwuj ją z pieczonymi warzywami, np. cukinią, papryką czy ziemniakami. Smacznie będą komponować się też przyrządzone w ten sposób grzyby, np. boczniaki lub pieczarki. Podawaj do mięsa również sosy, np. śmietanowy, czosnkowy lub musztardowy. Do karkówki dołącz też pieczywo i sałatkę ze świeżych warzyw. Spróbuj tego wyśmienitego dania z grilla. Z podanego przepisu dowiesz się, jak krok po kroku je przygotować.