Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

4 łyżki

3 łyżki

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grube, ok. centymetrowe steki. Jeśli plastry są za duże, przekrój je na pół.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - Krok 1

Krok 2

Suszone grzyby zmiksuj na pył w kielichu miksera. Do zmiksowanych grzybów dodaj Przyprawę do grilla Knorr, posiekany rozmaryn, ketchup Hellmann's, posiekany czosnek i olej.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - Krok 2

Krok 3

W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i dokładnie wszystko razem pomieszaj.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - Krok 3

Krok 4

Steki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem. Co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy karkówka będzie miękka i rumiana.

Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest podawanie mięsa z grillowanymi grzybami np. z boczniakami.

1

Opinie o przepisie

  • Ania Ciesiółka

    Ania Ciesiółka, 26.05.2016

    ObtocznA?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybachKarkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach

Chrupiące mięso o wyrazistym smaku to propozycja dla osób lubiących dania z karkówki. Przygotowana z wyrazistą marynatą grzybową będzie dobrą alternatywą dla typowych potraw z grilla. Marynatę przyrządzisz, miksując ze sobą suszone grzyby, przyprawę do grilla, rozmaryn, czosnek, olej i odrobinę ketchupu. Jej smak wyostrzysz, dorzucając trochę chili. Obtocz w niej mięso i pozostaw na jakiś czas, aby nabrało wyrazistości. Grilluj je potem na aluminiowej tacce, aż skórka stanie się brązowa i delikatnie chrupiąca. Karkówka z grilla obtoczona w suszonych grzybach będzie soczysta i wyrazista. Serwuj ją z pieczonymi warzywami, np. cukinią, papryką czy ziemniakami. Smacznie będą komponować się też przyrządzone w ten sposób grzyby, np. boczniaki lub pieczarki. Podawaj do mięsa również sosy, np. śmietanowy, czosnkowy lub musztardowy. Do karkówki dołącz też pieczywo i sałatkę ze świeżych warzyw. Spróbuj tego wyśmienitego dania z grilla. Z podanego przepisu dowiesz się, jak krok po kroku je przygotować.