Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami
łatwe
279 osób zapisało

Składniki
800 gramów
12 sztuk
3 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr połącz z musztardą, majerankiem, rozmarynem oraz posiekanym ząbkiem czosnku.

Krok 2
Mięso osusz i natrzyj przygotowaną marynatą. Zamarynowane umieść w woreczku.

Krok 3
Ziemniaki obierz, a następnie wymieszaj w misce z oliwą oraz pozostałym czosnkiem i posiekaną natką.

Krok 4
Ziemniaki również umieść w woreczku, razem z mięsem.

Krok 5
Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. 5 minut przed końcem pieczenia torebkę rozetnij i ponownie zapiecz. Gotowe mięso pokrój w grube plastry, podawaj z ziemniakami i sałatą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami
Fani aromatycznych pieczonych mięs z pewnością polubią karkówkę z czosnkowymi ziemniakami. Jeśli do nich należysz, zaopatrz się m.in. w dobrej jakości mięso, młode ziemniaki, musztardę, czosnek, świeży rozmaryn, majeranek i natkę pietruszki. Zanim włożysz karkówkę do piekarnika, natrzyj ją specjalną marynatą. Przygotujesz ją z musztardy, czosnku oraz przypraw. Ziemniaki polej oliwą, posyp natką pietruszki i pozostałym czosnkiem. Piecz je razem z mięsem w specjalnym woreczku. Gotowe danie będzie mocno czosnkowe, pikantne i aromatyczne. Podaj do niego na przykład grillowaną cukinię lub mieszankę sałat z ogórkiem, oliwkami oraz serem feta. Wykorzystaj również inne warzywa, według własnego uznania. Będą dobrze komponować się z mięsem, jeśli polejesz je sosem musztardowo-miodowym. Na talerzu ozdób ziemniaki posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzona karkówka będzie doskonała nie tylko na świąteczny obiad. Chcesz sprawdzić, jak smakuje? Przygotuj tę mięsną potrawę z pomocą naszego sprawdzonego przepisu.