Soczysta karkówka pieczona z ziemniakami: karczek | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

12 sztuk

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr połącz z musztardą, majerankiem, rozmarynem oraz posiekanym ząbkiem czosnku.

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Mięso osusz i natrzyj przygotowaną marynatą. Zamarynowane umieść w woreczku.

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz, a następnie wymieszaj w misce z oliwą oraz pozostałym czosnkiem i posiekaną natką.

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki również umieść w woreczku, razem z mięsem.

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - Krok 4

Krok 5

Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. 5 minut przed końcem pieczenia torebkę rozetnij i ponownie zapiecz. Gotowe mięso pokrój w grube plastry, podawaj z ziemniakami i sałatą.

Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakamiPieczona karkówka z czosnkowymi ziemniakami

Fani aromatycznych pieczonych mięs z pewnością polubią karkówkę z czosnkowymi ziemniakami. Jeśli do nich należysz, zaopatrz się m.in. w dobrej jakości mięso, młode ziemniaki, musztardę, czosnek, świeży rozmaryn, majeranek i natkę pietruszki. Zanim włożysz karkówkę do piekarnika, natrzyj ją specjalną marynatą. Przygotujesz ją z musztardy, czosnku oraz przypraw. Ziemniaki polej oliwą, posyp natką pietruszki i pozostałym czosnkiem. Piecz je razem z mięsem w specjalnym woreczku. Gotowe danie będzie mocno czosnkowe, pikantne i aromatyczne. Podaj do niego na przykład grillowaną cukinię lub mieszankę sałat z ogórkiem, oliwkami oraz serem feta. Wykorzystaj również inne warzywa, według własnego uznania. Będą dobrze komponować się z mięsem, jeśli polejesz je sosem musztardowo-miodowym. Na talerzu ozdób ziemniaki posiekaną natką pietruszki. Tak przyrządzona karkówka będzie doskonała nie tylko na świąteczny obiad. Chcesz sprawdzić, jak smakuje? Przygotuj tę mięsną potrawę z pomocą naszego sprawdzonego przepisu.