Hokkaido, należąca do rodziny dyni olbrzymiej, charakteryzuje się słodkawym, mączystym miąższem oraz ciemnopomarańczowym kolorem. Właśnie tę dynię najchętniej wykorzystuję w moich daniach. Zaletą dyni Hokkaido jest jej wielkość. Mimo, że należy do rodziny olbrzymów, nie jest zbyt duża. Kupuję ją w całości i wystarcza na 3-4 różne dania. Przygotowując dynię na początku dzielę ją na cztery części. Bądźcie ostrożni, bo skóra dyni jest twarda i nawet ostry nóż może się łatwo ześlizgnąć. Po przekrojeniu zawijam kawałki w folię i piekę około 20 – 30 minut tak, aby miąższ stał się miękki. Następnie za pomocą łyżki lub noża po prostu wyjmuję upieczony miąższ, oddzielając od twardej skóry. Część od razu wykorzystuję, resztę dzielę na części i zamrażam. Wykorzystam mrożoną dynię z pewnością w zimie, kiedy świeża będzie nieosiągalna.
Makaron z dynią i kurczakiem:
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na 4 osoby
Składniki:
- 200 g dyni np. Hokkaido, pokrojonej w plastry
- 200 g piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek ostrej papryki chili
- kilka listków świeżej szałwii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g ulubionego makaronu, świderki, spaghetti, tagliatelle
- 1 kostka drobiowa Knorr
- 200 ml śmietany 18 %
- kieliszek białego wytrawnego wina
- ser typu Parmezan
- pestki dyni
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmaż rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodaj pokrojoną w cienkie paseczki pierś z kurczaka. Smaż chwilę. Całość zalej białym winem, poczekaj chwilę aż odparuje. Dodaj śmietanę i kostkę rosołową oraz plastry dyni. Sos gotuj jeszcze chwilę, do momentu aż kostka dokładnie się rozpuści a śmietana zacznie gęstnieć. W ostatniej chwili dodaj pokrojone w paseczki listki szałwii. W międzyczasie przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos połącz z gorącym makaronem. Podawaj z tartym parmezanem lub prażonymi pestkami dyni.
http://www.przepisy.pl/przepis/curry-z-dynia-mlekiem-kokosowym-i-krewetkami
Pycha!
Komentarze (0)