
Składniki
1 sztuka
30 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
Krok 3
Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.
Krok 4
Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
Krok 5
Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.
Krok 6
Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z krewetkami i dynią
Zainspiruj się kuchnią tajską i przyrządź na obiad aromatyczne słodko-pikantne curry z krewetkami. Jego smak znakomicie uzupełnia dynia – obrana ze skóry, pokrojona w kostkę i podsmażona z drobno posiekanym czosnkiem oraz startym na tarce świeżym imbirem. Połowę przełóż do miski, a resztę zalej mlekiem kokosowym, które nada potrawie delikatny posmak, a także kremową konsystencję. Do potrawy dodaj szczyptę przyprawy curry i całość duś przez chwilę, aż dynia całkowicie zmięknie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj ją na gładki, jednolity sos. Wrzuć do niego odłożone wcześniej kawałki dyni oraz garść podsmażonych krewetek, po czym całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj do curry sok z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Jeśli lubisz wyrazistsze dania, użyj także odrobiny chili. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – wystarczy skorzystać z naszego przepisu na wyśmienite curry z krewetkami i dynią.