Składniki
700 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.
Krok 2
Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.
Krok 3
Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4
Jeśli chcesz, aby karkówka z piekarnika miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta karkówka z piekarnika
Przepis na karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze możecie przyrządzić cielęcą lub baranią. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że jest to mięso idealne na grilla, karkówka pieczona w piekarniku również zachwyca smakiem, a przygotować ją można niezależnie od pogody. Sprawdźcie, jak prosto przygotowuje się karczek z piekarnika.
Dla kogo?
Przepis na karkówkę z piekarnika nie wymaga od kucharza fachowej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia. Dla uzyskania soczystej karkówki pieczonej w piekarniku przygotujcie marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóżcie karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Jak widzicie, przepis na karkówkę z piekarnika jest dziecinnie prosty!
Na jaką okazję?
Karczek z piekarnika to wspaniałe danie, które pozwoli przetrwać jesienne i zimowe chłody oraz zaradzić tęsknocie za grillowaniem w ogrodzie. Taki posiłek każdego wprawi w dobry humor! Nie wahajcie się więc i wykorzystajcie przepis na karkówkę z piekarnika podczas przygotowań do celebrowania ważnych dla was chwil.
Czy wiesz, że?
Aby karczek z piekarnika wyszedł chrupiący i kruchy, podczas zakupu karkówki wybierajcie mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest świeższe, a przygotowany karczek z piekarnika będzie lepiej smakować.
Dla urozmaicenia:
Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki karkówki z piekarnika jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawajcie tak, jak lubicie najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. W takim towarzystwie karkówka z piekarnika pobudzi wasze kubki smakowe. Smacznego!