
Składniki
700 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Krok 2
Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Krok 3
Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4
Jeśli chcesz, aby karkówka z piekarnika miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysta karkówka z piekarnika
Przepis na karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze możecie przyrządzić cielęcą lub baranią. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że jest to mięso idealne na grilla, karkówka pieczona w piekarniku również zachwyca smakiem, a przygotować ją można niezależnie od pogody. Sprawdźcie, jak prosto przygotowuje się karczek z piekarnika.
Dla kogo?
Przepis na karkówkę z piekarnika nie wymaga od kucharza fachowej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia. Dla uzyskania soczystej karkówki pieczonej w piekarniku przygotujcie marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóżcie karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Jak widzicie, przepis na karkówkę z piekarnika jest dziecinnie prosty!
Na jaką okazję?
Karczek z piekarnika to wspaniałe danie, które pozwoli przetrwać jesienne i zimowe chłody oraz zaradzić tęsknocie za grillowaniem w ogrodzie. Taki posiłek każdego wprawi w dobry humor! Nie wahajcie się więc i wykorzystajcie przepis na karkówkę z piekarnika podczas przygotowań do celebrowania ważnych dla was chwil.
Czy wiesz, że?
Aby karczek z piekarnika wyszedł chrupiący i kruchy, podczas zakupu karkówki wybierajcie mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest świeższe, a przygotowany karczek z piekarnika będzie lepiej smakować.
Dla urozmaicenia:
Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki karkówki z piekarnika jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawajcie tak, jak lubicie najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. W takim towarzystwie karkówka z piekarnika pobudzi wasze kubki smakowe. Smacznego!



































