Soczysta karkówka z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl

Soczysta karkówka z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

840 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

701 osób wydrukowało

Pobierz pdf

769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Michal keened

    Michal keened , 27.02.2020

    Pyszneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 05.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Frakowska

    Ewelina Frakowska , 17.10.2015

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DJ Carlos

    DJ Carlos , 17.10.2015

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta karkówka z piekarnikaSoczysta karkówka z piekarnika

Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment mięsa pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze można przyrządzić cielęcą lub baranią. Podczas jej zakupu wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest bardziej świeże. Przygotuj do potrawy marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóż karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. Smacznego!