Soczysta karkówka z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

821 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

681 osób wydrukowało

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Michal keened

    Michal keened

    Pyszneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Frakowska

    Ewelina Frakowska

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DJ Carlos

    DJ Carlos

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta karkówka z piekarnikaSoczysta karkówka z piekarnika

Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment mięsa pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze można przyrządzić cielęcą lub baranią. Podczas jej zakupu wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest bardziej świeże. Przygotuj do potrawy marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóż karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. Smacznego!