Składniki
700 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.
Krok 2
Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.
Krok 3
Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 4
Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Soczysta karkówka z piekarnika
Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment mięsa pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze można przyrządzić cielęcą lub baranią. Podczas jej zakupu wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest bardziej świeże. Przygotuj do potrawy marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóż karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. Smacznego!