Soczysta karkówka z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysta karkówka z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

845 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

722 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Michal keened

    Michal keened , 27.02.2020

    Pyszneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 05.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Frakowska

    Ewelina Frakowska , 17.10.2015

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DJ Carlos

    DJ Carlos , 17.10.2015

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta karkówka z piekarnikaSoczysta karkówka z piekarnika

Przepis na soczystą karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment mięsa pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze można przyrządzić cielęcą lub baranią. Podczas jej zakupu wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest bardziej świeże. Przygotuj do potrawy marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóż karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. Smacznego!