Soczysta karkówka z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysta karkówka z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

859 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

775 osób wydrukowało

Pobierz pdf

919 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę rozmieszaj z ketchupem i 2 łyżkami oleju. Uzyskaną mieszanką nasmaruj mięso.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Całość włóż do załączonego rękawa do pieczenia i zamknij klipsem.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piecz około 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 3

Krok 4

Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw (uważaj na gorącą parę) na 15 minut przed końcem pieczenia.

Soczysta karkówka z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Michal keened

    Michal keened , 27.02.2020

    Pyszneee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Aaa

    Monika Aaa , 05.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Frakowska

    Ewelina Frakowska , 17.10.2015

    palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DJ Carlos

    DJ Carlos , 17.10.2015

    Bardzo smaczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysta karkówka z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysta karkówka z piekarnikaSoczysta karkówka z piekarnika

Przepis na karkówkę z piekarnika nie zawiera wielu składników, dlatego bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa, które stanowi bazę dania. Karkówka to fragment pochodzący z karku zwierzęcia – najbardziej popularna jest ta z wieprzowiny, ale równie dobrze można przyrządzić cielęcą lub baranią. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że jest to mięso idealne na grilla, karkówka pieczona w piekarniku również zachwyca smakiem, a przygotować ją można niezależnie od pogody.

Dla kogo? Przepis na karkówkę z piekarnika nie wymaga od kucharza fachowej wiedzy i wielu lat kulinarnego doświadczenia. Dla uzyskania soczystej karkówki pieczonej przygotuj marynatę o pomidorowym smaku. Łagodny ketchup nada mięsu delikatną słodycz. Włóż karkówkę do specjalnego worka, dzięki któremu upiecze się idealnie i pozostanie soczysta. Dziecinnie proste!

Na jaką okazję? Karczek z piekarnika to wspaniałe danie, które pozwoli przetrwać jesienne i zimowe chłody oraz zaradzić tęsknocie za grillowaniem w ogrodzie. Taki posiłek każdego wprawi w dobry humor!

Czy wiesz, że? Podczas zakupu karkówki wybieraj mniejsze kawałki, ponieważ prawdopodobnie pochodzą z młodszego zwierzęcia, dzięki czemu mięso jest delikatniejsze. O świeżości karkówki świadczy także kolor przerostów (żyłek, którymi jest poprzecinana). Im są one jaśniejsze, tym mięso jest bardziej świeże, a przygotowany karczek z piekarnika będzie lepiej smakować.

Dla urozmaicenia: Dobrym sposobem na uzyskanie chrupiącej skórki karkówki z piekarnika jest rozcięcie rękawa kilkanaście minut przed zakończeniem pieczenia. Całość podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na przykład z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką warzywną. Smacznego!