Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.
Krok 2
W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Krok 3
Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej