Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
712 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

120 gramów

80 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 1

Krok 2

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 2

Krok 3

Dodaj do sosu starty żółty ser i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe sery.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do sosu odcedzone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 2 minut. Podawaj posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Aby smak potrawy był bardziej wyrazisty, możesz dodatkowo dodać jeszcze ser parmezan.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Arek Urban

    Arek Urban , 28.04.2015

    Do spróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"

Jak stworzyć kremowy sos serowy z dodatkiem pysznych warzyw? Na początek trzeba ugotować świeże lub mrożone różyczki brokułów i kalafiora. Należy jednak uważać, żeby nie rozgotowały się i pozostały jędrne. Do wody dodać można sok z cytryny, aby zachowały kolor. Sos, którym będą polane, robi się bardzo prosto. Bazą jest serowo-kremowy sos do warzyw na ciepło Knorr. Dodaj do niego gęstą śmietanę oraz sery. Użyj zwykłego sera żółtego, sera typu camembert oraz sera z niebieską pleśnią. Może być to gorgonzola, rokpol lub ich odpowiedniki, które nadadzą daniu słonego smaku. Na koniec do sosu dodaj parmezan i natkę pietruszki. Danie może być podane z pieczywem, makaronem, kaszą, a nawet z ryżem lub być dodatkiem do dań mięsnych bądź rybnych. Dzięki zawartym w nim warzywom z powodzeniem zastąpi surówkę. W połączeniu z opiekanymi ziemniaczkami także sprawdzi się znakomicie.