Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
712 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

120 gramów

80 gramów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 1

Krok 2

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 2

Krok 3

Dodaj do sosu starty żółty ser i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe sery.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj do sosu odcedzone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 2 minut. Podawaj posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Aby smak potrawy był bardziej wyrazisty, możesz dodatkowo dodać jeszcze ser parmezan.

Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Arek Urban

    Arek Urban , 28.04.2015

    Do spróbowania

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"Kremowe brokuły z kalafiorem w sosie "trzy sery"

Jak stworzyć kremowy sos serowy z dodatkiem pysznych warzyw? Na początek trzeba ugotować świeże lub mrożone różyczki brokułów i kalafiora. Należy jednak uważać, żeby nie rozgotowały się i pozostały jędrne. Do wody dodać można sok z cytryny, aby zachowały kolor. Sos, którym będą polane, robi się bardzo prosto. Bazą jest serowo-kremowy sos do warzyw na ciepło Knorr. Dodaj do niego gęstą śmietanę oraz sery. Użyj zwykłego sera żółtego, sera typu camembert oraz sera z niebieską pleśnią. Może być to gorgonzola, rokpol lub ich odpowiedniki, które nadadzą daniu słonego smaku. Na koniec do sosu dodaj parmezan i natkę pietruszki. Danie może być podane z pieczywem, makaronem, kaszą, a nawet z ryżem lub być dodatkiem do dań mięsnych bądź rybnych. Dzięki zawartym w nim warzywom z powodzeniem zastąpi surówkę. W połączeniu z opiekanymi ziemniaczkami także sprawdzi się znakomicie.