Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
łatwe
305 osób zapisało
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.
Krok 2
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką, ostrą papryką i zagotuj.
Krok 3
Ugotowane warzywa odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej warzywa przygotowanym sosem i posyp dokładnie startym serem.
Krok 4
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Aby potrawa była jeszcze bardziej kremowa, możesz użyć sera mozzarella.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejInne przepisy
Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
Połączenie brokułów z kalafiorem jest niezwykle kuszące. Ich smaki i kolory tworzą zgrany duet. Jeśli jeszcze zostaną zapieczone pod aromatycznym sosem, powstanie z nich ciepła przekąska, z którą nic nie może się równać. Do przyrządzenia tej potrawy można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych warzyw. W obu przypadkach danie będzie smakować wyśmienicie. Trzeba jednak uważać, żeby brokuły i kalafiory nie rozgotowały się. Aby warzywa nie straciły swojego koloru, dodaj łyżeczkę cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Serowo-kremowy sos będzie najlepszym uzupełnieniem warzyw. Wystarczy dorzucić do niego ostrą paprykę, która podkreśli jego aromat oraz starty żółty ser ulubionego gatunku, np. cheddar. Aby wzbogacić serowy smak, dołóż do sosu mozzarellę lub ser pleśniowy. Teraz całość musi się już tylko zapiec. Taka zapiekanka idealnie pasuje na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych!