Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
łatwe
466 osób zapisało

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
150 mililitrów
150 gramów
1 łyżeczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeże warzywa podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Warzywa mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką, ostrą papryką i zagotuj.

Krok 3
Ugotowane warzywa odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej warzywa przygotowanym sosem i posyp dokładnie startym serem.

Krok 4
Całość zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Aby potrawa była jeszcze bardziej kremowa, możesz użyć sera mozzarella.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane brokuły z kalafiorem w sosie serowym
Połączenie brokułów z kalafiorem, zapieczonych w piekarniku, jest niezwykle kuszące. Ich smaki i kolory tworzą zgrany duet. Jeśli jeszcze zostaną uzupełnione aromatycznym sosem, powstanie z nich ciepła przekąska, z którą nic nie może się równać. Tak podanym warzywom trudno będzie odmówić, więc kalafior i brokuł z piekarnika trafią w gusta najbardziej wybrednych krytyków. Uważaj, bo znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Dla kogo?
Do przyrządzenia kalafiora i brokułów zapiekanych w piekarniku można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Lubisz dopasowywać receptury do własnych upodobań? W obu przypadkach danie będzie smakować wyśmienicie, więc masz szerokie pole manewru. Trzeba jednak uważać, żeby brokuły i kalafiory w piekarniku nie rozgotowały się.
Na jaką okazję?
Taka zapiekanka idealnie pasuje na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych! Kalafior z brokułami zapiekany przyrządzisz w 30 minut, więc przepis ten potraktuj również jako pomysł na gorącą kolację po ciężkim, męczącym dniu.
Czy wiesz, że?
Aby warzywa nie straciły swojego koloru podczas gotowania, dodaj łyżeczkę cukru oraz odrobinę soku z cytryny. Dużym atutem zapiekanego kalafiora i brokułu jest apetyczna prezencja, więc nie pozwól sobie na błąd w tej dziedzinie.
Dla urozmaicenia:
Serowo-kremowy sos będzie najlepszym uzupełnieniem zapiekanego brokułu i kalafiora. Wystarczy dorzucić do niego ostrą paprykę, która podkreśli jego aromat oraz starty żółty ser ulubionego gatunku, np. cheddar. Aby wzbogacić serowy smak, dołóż do sosu mozzarellę lub ser pleśniowy. Teraz kalafior z brokułami musi się już tylko zapiec.



































