
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
300 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Kalafior mrożony gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2
Kalafiora odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż. Kiedy będą rumiane, dodaj do kalafiora.

Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj go.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i obsyp dokładnie zapiekankę.

Krok 6
Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany kalafior z pieczarkami
To proste danie przyrządzisz dość szybko i zaserwujesz zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do wielu potraw. Zapiekany kalafior z pieczarkami jest świetną propozycją dla miłośników warzywnych zapiekanek. Aby go przyrządzić, wystarczy przez chwilę gotować kalafior, a następnie w żaroodpornym naczyniu wymieszać go z podsmażonymi pieczarkami. Całość polewa się sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem gałki muszkatołowej i posypuje startym żółtym serem. Potrawa daje duże możliwości, jeśli chodzi o dobór dodatków. Zapiecz ją z kaszą gryczaną, makaronem lub innymi warzywami, np. brokułami czy marchewką. Będzie wyśmienita także, jeśli dołączysz do niej ser feta lub mozzarellę. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki, świeżą kolendrą lub bazylią. Całość będzie dobrze komponować się z pieczonymi mięsami lub filetami rybnymi. Możesz też podawać zapiekany kalafior z pieczarkami do kotletów ziemniaczanych i sojowych. Do czego zaserwujesz to danie? Przyrządź je na podstawie tego przepisu i podziel się swoimi propozycjami.