
Składniki
450 gramów
1 opakowanie
300 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży kalafior podziel na mniejsze różyczki i gotuj w wodzie do miękkości. Kalafior mrożony gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę.

Krok 2
Kalafiora odcedź i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż. Kiedy będą rumiane, dodaj do kalafiora.

Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i gałką muszkatołową. Następnie zagotuj go.

Krok 5
Tak przygotowanym sosem zalej kalafiora. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i obsyp dokładnie zapiekankę.

Krok 6
Piecz w piekarniku przez 5-10 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany kalafior z pieczarkami
To proste danie przyrządzisz dość szybko i zaserwujesz zarówno jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do wielu potraw. Zapiekany kalafior z pieczarkami jest świetną propozycją dla miłośników warzywnych zapiekanek. Aby go przyrządzić, wystarczy przez chwilę gotować kalafior, a następnie w żaroodpornym naczyniu wymieszać go z podsmażonymi pieczarkami. Całość polewa się sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem gałki muszkatołowej i posypuje startym żółtym serem. Potrawa daje duże możliwości, jeśli chodzi o dobór dodatków. Zapiecz ją z kaszą gryczaną, makaronem lub innymi warzywami, np. brokułami czy marchewką. Będzie wyśmienita także, jeśli dołączysz do niej ser feta lub mozzarellę. Przed podaniem posyp zapiekankę posiekaną natką pietruszki, świeżą kolendrą lub bazylią. Całość będzie dobrze komponować się z pieczonymi mięsami lub filetami rybnymi. Możesz też podawać zapiekany kalafior z pieczarkami do kotletów ziemniaczanych i sojowych. Do czego zaserwujesz to danie? Przyrządź je na podstawie tego przepisu i podziel się swoimi propozycjami.