
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
null
200 gramów
null
null
50 gramów
1 opakowanie
null
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mrożone krewetki zanurz na chwilę we wrzątku i poczekaj aż się rozmrożą. Przypraw i skrop sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew i pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
W głębokim garnku rozgrzej oliwę, usmaż na niej warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś 3 minuty, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 4
Dodaj bulion Knorr, poczekaj do czasu kiedy 0,3 odparuje.
Krok 5
Nasmaruj tłuszczem naczynie do pieczenia, wyłóż połowę warzyw, na nich krewetki. Przykryj pozostałą częścią warzyw wymieszaną ze startym parmezanem. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej