Krewetki to jedne z najpopularniejszych przedstawicieli owoców morza. Smażone, duszone, pieczone, zawsze smakują tak samo dobrze. Nie można przygotować krewetek bez wcześniejszego oczyszczenia, to etap, którego nie należy pomijać. Chcecie dowiedzieć się, w jaki sposób przyrządzić owoce morza? Jak oczyścić krewetki? Sprawdźcie sami!

Oczyszczanie krewetek – dlaczego jest konieczne?

Krewetki to morskie skorupiaki, które można podawać w różnej formie. Na rynku możemy znaleźć około 2500 gatunków tych owoców morza. Wiele osób ceni je za niepowtarzalny i delikatny smak, na który wpływa odpowiednie przygotowanie. Rzadko kiedy te skorupiaki są sprzedawane w formie gotowej do podania. Dlaczego czyszczenie krewetek jest takie ważne? Na kruchych pancerzach, które posiadają, można połamać sobie zęby. Nie nadają się do zjedzenia i mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku. Najważniejsze do usunięcia są jednak jelita krewetki. To one wpływają na smak tych skorupiaków, jeżeli się ich nie pozbędziecie, to potrawa może być zwyczajnie gorzka i niesmaczna.

Jak oczyścić krewetki?

Proces oczyszczenia skorupiaków wcale nie jest trudny. Umyjcie krewetkę i zajmijcie się jej głową, odetnijcie ją zwykłym nożem kuchennym. Następnie oderwijcie nóżki, których również nie potrzebujecie. Teraz czas na pozbycie się skorupki – możecie ją mocno ścisnąć, złamać na pół i delikatnie ściągnąć z krewetki. Nie powinno Wam to sprawić zbyt wiele trudności.

Jak oczyścić krewetki tygrysie z niepotrzebnych wnętrzności? Delikatnie natnijcie skorupiaka na całej długości wzdłuż grzbietu i wyciągnijcie ciemne jelito, rozpoznacie je bez problemu. Możecie użyć do tego wykałaczki. Gotowe! Wypłuczcie krewetki i przyrządźcie je w pyszny sposób.

Jak oczyścić krewetki mrożone

Wiele osób zastanawia się, czy mrożone krewetki trzeba oczyścić. Przychodzimy z pomocą! Wszystko zależy od rodzaju krewetki, jakią kupicie. Często mrożone skorupiaki są już pozbawione głowy oraz wnętrzności. Jeżeli jednak wybraliście nieoczyszczony produkt, to również musicie pozbyć się niechcianych części skorupiaków. Cała procedura wygląda tak samo, jak w przypadku świeżych krewetek, jednak musicie być nieco bardziej ostrożni. Rozmrożone skorupiaki są bardziej delikatne i ich przewód pokarmowy może się łatwiej rozpaść.

Krewetki w kuchni – nasze propozycje

Jesteście już bogaci w wiedzę na temat oczyszczania krewetek, dlatego teraz przygotowaliśmy dla Was kilka sposobów przyrządzenia tych skorupiaków.

Kto oprze się aromatycznym krewetkom z czosnkiem? Jesteśmy pewni, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Możecie podawać skorupiaki z grzankami, które zamoczycie w sosie pozostałym po krewetkach!

Czy są z nami miłośnicy nietypowych smaków? Przygotowaliśmy coś specjalnie dla Was! Kokosowe krewetki ugotujecie w 15 minut! Przyrządźcie je dla swoich gości i zaskoczcie ich tym ciekawym smakiem. Jesteśmy pewni, że będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na pyszny obiad? Spróbujcie tych krewetek z kaszottem meksykańskim. To smaczne i niezwykle aromatyczne połączenie. Lubicie tradycyjne obiady? Zamieńcie mięso drobiowe na skorupiaki i przyrządźcie krewetki w panierce – kotlety. Wiele osób uważa, że te skorupiaki smakują podobnie do kurczaka, teraz macie niepowtarzalną okazję, żeby zweryfikować ich słowa. Nie bójcie się eksperymentów, przyrządzenie i oczyszczenie krewetek jest naprawdę łatwe. Smacznego!