
Składniki
750 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
5 sztuk
1 pęczek
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę - sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj łyżkę soku z cytryny. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Krok 2
Posiekaną paprykę, czosnek oraz natkę pietruszki wymieszaj z sosem oraz krewetkami.
Krok 3
Krewetki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Gotowe podawaj na tostowym pieczywie.

Dobra rada:
Jeśli pozostanie trochę tych smacznych krewetek przygotuj z nich sałatkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne krewetki
Aromatyczne krewetki to propozycja łatwej w przygotowaniu przystawki, którą z powodzeniem zaserwujesz na różnego rodzaju uroczystościach. Aby nadać głównemu składnikowi intensywnego smaku, warto odpowiednio go zamarynować. Marynatę do niego przygotujesz w prosty sposób, mieszając ze sobą włoskie zioła z wodą, oliwą i łyżką soku z cytryny. Ostatni zastąpisz połówką wyciśniętej limonki. Dodaj do sosu paprykę pepperoni. Pamiętaj jednak o wcześniejszym usunięciu z niej gniazd nasiennych. Sprawdzi się również dodatek drobno siekanego czosnku. Smak wymienionych wcześniej, intensywnych składników, warto przełamać natką pietruszki. Łatwość przygotowania krewetek z tego przepisu polega na tym, że wystarczy… wymieszać je z sosem. Następnie wykłada się je na blachę do pieczenia – wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem – i piecze przez krótki czas. Przygotowane krewetki serwuj z pieczywem – sprawdzą się grzanki z chleba tostowego. Wypróbuj też podanie ich z plastrami awokado. Sprawdź nasz prosty przepis na krewetki!