Aromatyczne krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne krewetki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

5 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę - sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj łyżkę soku z cytryny. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.

Krok 2

Posiekaną paprykę, czosnek oraz natkę pietruszki wymieszaj z sosem oraz krewetkami.

Krok 3

Krewetki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Gotowe podawaj na tostowym pieczywie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli pozostanie trochę tych smacznych krewetek przygotuj z nich sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne krewetkiAromatyczne krewetki

Aromatyczne krewetki to propozycja łatwej w przygotowaniu przystawki, którą z powodzeniem zaserwujesz na różnego rodzaju uroczystościach. Aby nadać głównemu składnikowi intensywnego smaku, warto odpowiednio go zamarynować. Marynatę do niego przygotujesz w prosty sposób, mieszając ze sobą włoskie zioła z wodą, oliwą i łyżką soku z cytryny. Ostatni zastąpisz połówką wyciśniętej limonki. Dodaj do sosu paprykę pepperoni. Pamiętaj jednak o wcześniejszym usunięciu z niej gniazd nasiennych. Sprawdzi się również dodatek drobno siekanego czosnku. Smak wymienionych wcześniej, intensywnych składników, warto przełamać natką pietruszki. Łatwość przygotowania krewetek z tego przepisu polega na tym, że wystarczy… wymieszać je z sosem. Następnie wykłada się je na blachę do pieczenia – wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem – i piecze przez krótki czas. Przygotowane krewetki serwuj z pieczywem – sprawdzą się grzanki z chleba tostowego. Wypróbuj też podanie ich z plastrami awokado. Sprawdź nasz prosty przepis na krewetki!