
Składniki
750 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
5 sztuk
1 pęczek
1 łyżka
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę - sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj łyżkę soku z cytryny. Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Krok 2
Posiekaną paprykę, czosnek oraz natkę pietruszki wymieszaj z sosem oraz krewetkami.
Krok 3
Krewetki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 10 minut. Gotowe podawaj na tostowym pieczywie.

Dobra rada:
Jeśli pozostanie trochę tych smacznych krewetek przygotuj z nich sałatkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne krewetki
Aromatyczne krewetki to propozycja łatwej w przygotowaniu przystawki, którą z powodzeniem zaserwujesz na różnego rodzaju uroczystościach. Aby nadać głównemu składnikowi intensywnego smaku, warto odpowiednio go zamarynować. Marynatę do niego przygotujesz w prosty sposób, mieszając ze sobą włoskie zioła z wodą, oliwą i łyżką soku z cytryny. Ostatni zastąpisz połówką wyciśniętej limonki. Dodaj do sosu paprykę pepperoni. Pamiętaj jednak o wcześniejszym usunięciu z niej gniazd nasiennych. Sprawdzi się również dodatek drobno siekanego czosnku. Smak wymienionych wcześniej, intensywnych składników, warto przełamać natką pietruszki. Łatwość przygotowania krewetek z tego przepisu polega na tym, że wystarczy… wymieszać je z sosem. Następnie wykłada się je na blachę do pieczenia – wcześniej wyłożoną folią aluminiową lub papierem – i piecze przez krótki czas. Przygotowane krewetki serwuj z pieczywem – sprawdzą się grzanki z chleba tostowego. Wypróbuj też podanie ich z plastrami awokado. Sprawdź nasz prosty przepis na krewetki!