Pełnoziarnista tarta grzybowo – śmietanowa z tymiankiem
średnie
10 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto (w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.
Krok 2
Jajka roztrzepujemy w miseczce z tymiankiem, mieszamy z sosem grzybowym i wylewamy na tartę, wierzch oprószamy tymiankiem.
Krok 3
Zapiekamy 40 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






























