Pełnoziarnista tarta grzybowo – śmietanowa z tymiankiem
średnie
10 osób zapisało

Składniki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto (w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.
Krok 2
Jajka roztrzepujemy w miseczce z tymiankiem, mieszamy z sosem grzybowym i wylewamy na tartę, wierzch oprószamy tymiankiem.
Krok 3
Zapiekamy 40 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej