
Składniki
500 gramów
1 litr
1 sztuka
40 gramów
50 gramów
2 łyżki
100 gramów
120 gramów
200 mililitrów
150 gramów
200 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle w garnku z grubym dnem. Następnie wrzuć ryż i praż, gdy ziarna staną się szkliste stopniowo zacznij dodawać bulion ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodaj pozostałe masło, ser parmezan i dopraw przyprawą włoską grubo mieloną Knorr.

Krok 2
Chorizo i ser Mozzarella pokrój w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, następnie wystudź i wymieszaj z Mozzarellą.

Krok 3
Na zwilżonej dłoni rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i uformuj kule.

Krok 4
Przygotuj dwie miseczki w jednej bułkę tartą, w drugiej mąkę pomieszaną z wodą. Przygotowane kule obtocz najpierw w mące z wodą, a następnie w bułce tartej.

Krok 5
Opanierowane ryżowe kule smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Dobra rada:
Dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Arancini
Danie z ryżem prosto z kart włoskich książek kucharskich to nie tylko słynne risotto. Zafunduj sobie kulinarną wycieczkę prosto do słonecznej Sycylii – zamiast biletu mniej pod ręką przepis na arancini. Smażone kulki ryżowe z parmezanem, mozzarellą i kiełbasą chorizo to przekąska, którą śmiało możesz potraktować jako pomysł na danie obiadowe.
Dla kogo?
Każdy region Italii ma swoje charakterystyczne przysmaki. Zapewne dlatego włoskie kulinaria można studiować latami i za każdym razem odkrywać coś nowego. W swoim repertuarze uwzględniaj więc nie tylko pizzę i pasty, ale także arancini!
Na jaką okazję?
Kleista konsystencja arancini to wynik wykorzystania ryżu arborio oraz serowych dodatków. Dzięki nim każda porcja wygląda wyjątkowo apetycznie – każdy z członków rodziny pojawi się przy stole punktualnie w porze obiadu.
Czy wiesz, że?
Mimo że arancini przygotowywane są głównie na słono, 13 grudnia z okazji dnia Świętej Łucji, sycylijskie lokale oferują również słodkie warianty, np. z czekoladą.
Dla urozmaicenia:
Podczas przyrządzania nadzienia do arancini możesz wykazać się kreatywnością. Do tego rodzaju przekąski świetnie pasują pistacje, bakłażany, mięso mielone… Znajdź swoje ulubione smaki!