Arancini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arancini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 litr

1 sztuka

40 gramów

50 gramów

2 łyżki

100 gramów

120 gramów

200 mililitrów

150 gramów

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle w garnku z grubym dnem. Następnie wrzuć ryż i praż, gdy ziarna staną się szkliste stopniowo zacznij dodawać bulion ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodaj pozostałe masło, ser parmezan i dopraw przyprawą włoską grubo mieloną Knorr.

Arancini - Krok 1

Krok 2

Chorizo i ser Mozzarella pokrój w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, następnie wystudź i wymieszaj z Mozzarellą.

Arancini - Krok 2

Krok 3

Na zwilżonej dłoni rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i uformuj kule.

Arancini - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dwie miseczki w jednej bułkę tartą, w drugiej mąkę pomieszaną z wodą. Przygotowane kule obtocz najpierw w mące z wodą, a następnie w bułce tartej.

Arancini - Krok 4

Krok 5

Opanierowane ryżowe kule smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Arancini - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AranciniArancini

Danie z ryżem prosto z kart włoskich książek kucharskich to nie tylko słynne risotto. Zafunduj sobie kulinarną wycieczkę prosto do słonecznej Sycylii – zamiast biletu mniej pod ręką przepis na arancini. Smażone kulki ryżowe z parmezanem, mozzarellą i kiełbasą chorizo to przekąska, którą śmiało możesz potraktować jako pomysł na danie obiadowe.

Dla kogo?

Każdy region Italii ma swoje charakterystyczne przysmaki. Zapewne dlatego włoskie kulinaria można studiować latami i za każdym razem odkrywać coś nowego. W swoim repertuarze uwzględniaj więc nie tylko pizzę i pasty, ale także arancini!

Na jaką okazję?

Kleista konsystencja arancini to wynik wykorzystania ryżu arborio oraz serowych dodatków. Dzięki nim każda porcja wygląda wyjątkowo apetycznie – każdy z członków rodziny pojawi się przy stole punktualnie w porze obiadu.

Czy wiesz, że?

Mimo że arancini przygotowywane są głównie na słono, 13 grudnia z okazji dnia Świętej Łucji, sycylijskie lokale oferują również słodkie warianty, np. z czekoladą.

Dla urozmaicenia:

Podczas przyrządzania nadzienia do arancini możesz wykazać się kreatywnością. Do tego rodzaju przekąski świetnie pasują pistacje, bakłażany, mięso mielone… Znajdź swoje ulubione smaki!