Arancini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Arancini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

221 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 litr

1 sztuka

40 gramów

50 gramów

2 łyżki

100 gramów

120 gramów

200 mililitrów

150 gramów

200 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle w garnku z grubym dnem. Następnie wrzuć ryż i praż, gdy ziarna staną się szkliste stopniowo zacznij dodawać bulion ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodaj pozostałe masło, ser parmezan i dopraw przyprawą włoską grubo mieloną Knorr.

Arancini - Krok 1

Krok 2

Chorizo i ser Mozzarella pokrój w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmaż kiełbasę, następnie wystudź i wymieszaj z Mozzarellą.

Arancini - Krok 2

Krok 3

Na zwilżonej dłoni rozpłaszcz trochę ryżu, nałóż łyżkę farszu i uformuj kule.

Arancini - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dwie miseczki w jednej bułkę tartą, w drugiej mąkę pomieszaną z wodą. Przygotowane kule obtocz najpierw w mące z wodą, a następnie w bułce tartej.

Arancini - Krok 4

Krok 5

Opanierowane ryżowe kule smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Arancini - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Arancini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - AranciniArancini

Danie z ryżem prosto z kart włoskich książek kucharskich to nie tylko słynne risotto. Zafunduj sobie kulinarną wycieczkę prosto do słonecznej Sycylii – zamiast biletu mniej pod ręką przepis na arancini. Smażone kulki ryżowe z parmezanem, mozzarellą i kiełbasą chorizo to przekąska, którą śmiało możesz potraktować jako pomysł na danie obiadowe.

Dla kogo?

Każdy region Italii ma swoje charakterystyczne przysmaki. Zapewne dlatego włoskie kulinaria można studiować latami i za każdym razem odkrywać coś nowego. W swoim repertuarze uwzględniaj więc nie tylko pizzę i pasty, ale także arancini!

Na jaką okazję?

Kleista konsystencja arancini to wynik wykorzystania ryżu arborio oraz serowych dodatków. Dzięki nim każda porcja wygląda wyjątkowo apetycznie – każdy z członków rodziny pojawi się przy stole punktualnie w porze obiadu.

Czy wiesz, że?

Mimo że arancini przygotowywane są głównie na słono, 13 grudnia z okazji dnia Świętej Łucji, sycylijskie lokale oferują również słodkie warianty, np. z czekoladą.

Dla urozmaicenia:

Podczas przyrządzania nadzienia do arancini możesz wykazać się kreatywnością. Do tego rodzaju przekąski świetnie pasują pistacje, bakłażany, mięso mielone… Znajdź swoje ulubione smaki!