Ryż ze szparagami
z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem
łatwe
60 osób zapisało

Składniki
100 gramów
50 gramów
50 gramów
2 opakowania
25 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń końcówki z zielonych szparagów. Pozostałe części pokrój w paski i sparz w wrzącej wodzie. Następnie przepłucz w zimnej.
Krok 2
Tak samo ugotuj groszek i wystudź w zimnej wodzie.
Krok 3
Ryż basmati, ryż czerwony oraz kaszę gryczaną gotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i podsmaż na patelni.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, pięcioma łyżkami wody oraz sokiem z cytryny.
Krok 6
Oba ryże oraz kaszę wymieszaj z sosem, podsmażonym czosnkiem oraz cebulą i warzywami.

Dobra rada:
Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu można również użyć białych szparagów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż ze szparagami
Dziś pod lupę weźmiemy danie, które kojarzy się z wiosną. W tym czasie wszystko budzi się do życia i możemy cieszyć się całą gamą smaków. To właśnie wtedy pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Niektóre warzywa jemy tylko raz do roku, dlatego w sezonie warto sięgać po nie jak najczęściej. O czym mowa? Między innymi o szparagach! Wykorzystaj więc bogactwo sezonu i sięgnij po przepis na ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Jedz zielone na zdrowie!
Na jaką okazję?
Ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem to propozycja na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
Szparagi pojawiły się już w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie szybko zyskały na popularności. Co ciekawe „asparagus” z języka greckiego w wolnym tłumaczeniu to „młody pęd”.
Dla urozmaicenia:
Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu wykorzystaj także białe szparagi.