Ryż ze szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż ze szparagami

z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
53 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 opakowania

25 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń końcówki z zielonych szparagów. Pozostałe części pokrój w paski i sparz w wrzącej wodzie. Następnie przepłucz w zimnej.

Krok 2

Tak samo ugotuj groszek i wystudź w zimnej wodzie.

Krok 3

Ryż basmati, ryż czerwony oraz kaszę gryczaną gotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.

Krok 4

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i podsmaż na patelni.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, pięcioma łyżkami wody oraz sokiem z cytryny.

Krok 6

Oba ryże oraz kaszę wymieszaj z sosem, podsmażonym czosnkiem oraz cebulą i warzywami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu można również użyć białych szparagów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż ze szparagamiRyż ze szparagami

Dziś pod lupę weźmiemy danie, które kojarzy się z wiosną. W tym czasie wszystko budzi się do życia i możemy cieszyć się całą gamą smaków. To właśnie wtedy pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Niektóre warzywa jemy tylko raz do roku, dlatego w sezonie warto sięgać po nie jak najczęściej. O czym mowa? Między innymi o szparagach! Wykorzystaj więc bogactwo sezonu i sięgnij po przepis na ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Jedz zielone na zdrowie!

Na jaką okazję?

Ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem to propozycja na obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Szparagi pojawiły się już w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie szybko zyskały na popularności. Co ciekawe „asparagus” z języka greckiego w wolnym tłumaczeniu to „młody pęd”.

Dla urozmaicenia:

Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu wykorzystaj także białe szparagi.