Ryż ze szparagami - smażony z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż ze szparagami

z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
53 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 opakowania

25 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usuń końcówki z zielonych szparagów. Pozostałe części pokrój w paski i sparz w wrzącej wodzie. Następnie przepłucz w zimnej.

Krok 2

Tak samo ugotuj groszek i wystudź w zimnej wodzie.

Krok 3

Ryż basmati, ryż czerwony oraz kaszę gryczaną gotuj oddzielnie według wskazówek na opakowaniu.

Krok 4

Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i podsmaż na patelni.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, pięcioma łyżkami wody oraz sokiem z cytryny.

Krok 6

Oba ryże oraz kaszę wymieszaj z sosem, podsmażonym czosnkiem oraz cebulą i warzywami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu można również użyć białych szparagów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż ze szparagamiRyż ze szparagami

Dziś pod lupę weźmiemy danie, które kojarzy się z wiosną. W tym czasie wszystko budzi się do życia i możemy cieszyć się całą gamą smaków. To właśnie wtedy pojawiają się długo wyczekiwane nowalijki. Niektóre warzywa jemy tylko raz do roku, dlatego w sezonie warto sięgać po nie jak najczęściej. O czym mowa? Między innymi o szparagach! Wykorzystaj więc bogactwo sezonu i sięgnij po przepis na ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem. Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników zielonych warzyw. Jedz zielone na zdrowie!

Na jaką okazję?

Ryż ze szparagami z kaszą gryczaną i zielonym groszkiem to propozycja na obiad lub kolację.

Czy wiesz, że?

Szparagi pojawiły się już w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie szybko zyskały na popularności. Co ciekawe „asparagus” z języka greckiego w wolnym tłumaczeniu to „młody pęd”.

Dla urozmaicenia:

Możesz również użyć innych rodzajów ziaren takich jak np. bulgur, orkisz lub jęczmień. W trakcie sezonu wykorzystaj także białe szparagi.