Ryż w sosie słodko-kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

265 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju w szerokiej patelni. Następnie dodaj odsączone pędy bambusa oraz orzechy nerkowca.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w bulionie i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w paski ananasa. Całość gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Na półmisku wyłóż gorący ryż. Po wierzchu polej go sosem słodko- kwaśnym i całość posyp zieleniną. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż w sosie słodko-kwaśnymRyż w sosie słodko-kwaśnym

Masz ochotę na danie kuchni chińskiej? Ryż w sosie słodko-kwaśnym jest niezwykle smaczną i łatwą w przygotowaniu potrawą. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ryb, mięs, zwłaszcza smażonego kurczaka i wołowiny, a w wersji bezmięsnej – do marynowanego tofu. Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w paski cebulę (najlepiej delikatną w smaku białą odmianę), pokrojoną w paski marchewkę oraz pędy bambusa. Wykorzystaj również orzechy – zdecyduj się na nerkowce lub orzechy laskowe, które dodadzą potrawie słodyczy i lekkiej chrupkości. Sos dopraw koncentratem pomidorowym i dodaj do niego kawałki ananasa. Gotuj całość do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polej ryż. Jeśli chcesz, by był sypki, wybierz odmiany długoziarniste, np. basmati albo jaśminowy. Danie dobrze będzie smakowało posypane sezamem i świeżą kolendrą. Podawaj je udekorowane cząstkami cytryny. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się opinią w komentarzu – z czym podasz ryż w sosie słodko-kwaśnym?