Ryż w sosie słodko-kwaśnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

214 osób wydrukowało

Pobierz pdf

450 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju w szerokiej patelni. Następnie dodaj odsączone pędy bambusa oraz orzechy nerkowca.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w bulionie i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w paski ananasa. Całość gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Na półmisku wyłóż gorący ryż. Po wierzchu polej go sosem słodko- kwaśnym i całość posyp zieleniną. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż w sosie słodko-kwaśnymRyż w sosie słodko-kwaśnym

Masz ochotę na danie kuchni chińskiej? Ryż w sosie słodko-kwaśnym jest niezwykle smaczną i łatwą w przygotowaniu potrawą. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ryb, mięs, zwłaszcza smażonego kurczaka i wołowiny, a w wersji bezmięsnej – do marynowanego tofu. Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w paski cebulę (najlepiej delikatną w smaku białą odmianę), pokrojoną w paski marchewkę oraz pędy bambusa. Wykorzystaj również orzechy – zdecyduj się na nerkowce lub orzechy laskowe, które dodadzą potrawie słodyczy i lekkiej chrupkości. Sos dopraw koncentratem pomidorowym i dodaj do niego kawałki ananasa. Gotuj całość do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowanym sosem polej ryż. Jeśli chcesz, by był sypki, wybierz odmiany długoziarniste, np. basmati albo jaśminowy. Danie dobrze będzie smakowało posypane sezamem i świeżą kolendrą. Podawaj je udekorowane cząstkami cytryny. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się opinią w komentarzu – z czym podasz ryż w sosie słodko-kwaśnym?