Ryż z sosem słodko-kwaśnym i warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Ryż w sosie słodko-kwaśnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

0.5 litra

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju w szerokiej patelni. Następnie dodaj odsączone pędy bambusa oraz orzechy nerkowca.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj w bulionie i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w paski ananasa. Całość gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Na półmisku wyłóż gorący ryż. Po wierzchu polej go sosem słodko- kwaśnym i całość posyp zieleniną. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż w sosie słodko-kwaśnymRyż w sosie słodko-kwaśnym

Ryż z sosem słodko-kwaśnym to nieskomplikowane, ale pełne różnorodnych smaków danie. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w paski cebulę (najlepiej delikatną w smaku białą odmianę), pokrojoną w paski marchewkę oraz pędy bambusa. Do ryżu słodko-kwaśnego wykorzystaj również orzechy – zdecyduj się na nerkowce lub orzechy laskowe, które dodadzą potrawie słodyczy i lekkiej chrupkości. Sos dopraw koncentratem pomidorowym i dodaj do niego kawałki ananasa. Resztę instrukcji znajdziesz w naszym przepisie na ryż z sosem słodko-kwaśnym bez mięsa.

Dla kogo? Masz ochotę na danie kuchni chińskiej? Ryż w sosie słodko-kwaśnym jest niezwykle smaczną i łatwą w przygotowaniu potrawą. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ryb, mięs, zwłaszcza smażonego kurczaka i wołowiny, a w wersji bezmięsnej – do marynowanego tofu. Bez trudu dopasujesz ryż słodko-kwaśny do swoich preferencji!

Na jaką okazję? Krótki czas przygotowania czyni z ryżu w sosie słodko-kwaśnym potrawę w sam raz na codzienny posiłek. Będzie odpowiedni zawsze wtedy, gdy nabierzesz ochoty na egzotyczne smaki we własnej jadalni.

Czy wiesz, że? Gotuj sos słodko-kwaśny do ryżu do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowanym specjałem polej ryż. Jeśli chcesz, by ziarna były sypkie, wybierz odmiany długoziarniste, np. basmati albo ryż jaśminowy.

Dla urozmaicenia: Ryż słodko-kwaśny dobrze będzie smakował posypany sezamem i świeżą kolendrą. Danie podawaj udekorowane cząstkami cytryny. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się opinią w komentarzu – z czym podasz ryż w sosie słodko-kwaśnym?