
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 opakowanie
0.5 litra
1 opakowanie
1 łyżka
1 pęczek
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu tak, aby był sypki.

Krok 2
Marchewkę i cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju w szerokiej patelni. Następnie dodaj odsączone pędy bambusa oraz orzechy nerkowca.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj w bulionie i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 4
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w paski ananasa. Całość gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Na półmisku wyłóż gorący ryż. Po wierzchu polej go sosem słodko- kwaśnym i całość posyp zieleniną. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż w sosie słodko-kwaśnym
Ryż z sosem słodko-kwaśnym to nieskomplikowane, ale pełne różnorodnych smaków danie. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Na początek na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w paski cebulę (najlepiej delikatną w smaku białą odmianę), pokrojoną w paski marchewkę oraz pędy bambusa. Do ryżu słodko-kwaśnego wykorzystaj również orzechy – zdecyduj się na nerkowce lub orzechy laskowe, które dodadzą potrawie słodyczy i lekkiej chrupkości. Sos dopraw koncentratem pomidorowym i dodaj do niego kawałki ananasa. Resztę instrukcji znajdziesz w naszym przepisie na ryż z sosem słodko-kwaśnym bez mięsa.
Dla kogo? Masz ochotę na danie kuchni chińskiej? Ryż w sosie słodko-kwaśnym jest niezwykle smaczną i łatwą w przygotowaniu potrawą. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do ryb, mięs, zwłaszcza smażonego kurczaka i wołowiny, a w wersji bezmięsnej – do marynowanego tofu. Bez trudu dopasujesz ryż słodko-kwaśny do swoich preferencji!
Na jaką okazję? Krótki czas przygotowania czyni z ryżu w sosie słodko-kwaśnym potrawę w sam raz na codzienny posiłek. Będzie odpowiedni zawsze wtedy, gdy nabierzesz ochoty na egzotyczne smaki we własnej jadalni.
Czy wiesz, że? Gotuj sos słodko-kwaśny do ryżu do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowanym specjałem polej ryż. Jeśli chcesz, by ziarna były sypkie, wybierz odmiany długoziarniste, np. basmati albo ryż jaśminowy.
Dla urozmaicenia: Ryż słodko-kwaśny dobrze będzie smakował posypany sezamem i świeżą kolendrą. Danie podawaj udekorowane cząstkami cytryny. Zainspiruj się tym przepisem i podziel się opinią w komentarzu – z czym podasz ryż w sosie słodko-kwaśnym?