
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
500 gramów
2 sztuki
15 dekagramów
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
0.5 pęczka
1 sztuka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na 3 łyżkach oliwy usmaż rozgniecione ząbki czosnku, po czym przełóż do miski. Natkę pietruszki pokrój w duże kawałki i przesmaż kilka sekund na patelni po czosnku. Wrzuć do miski z czosnkiem, dodaj szafran, a następnie całość rozetrzyj na gładką masę.

Krok 2
Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy, wrzuć pokrojone w kostkę kawałki piersi z kurczaka, przesmaż na złoto i zdejmij z patelni. Następnie czynność powtórz z rybą, owocami morza, papryką i plastrami kiełbasy.

Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż ryż około 2 minuty. Dodaj pastę z czosnku i pietruszki oraz litr wody. Dodaj kostki Knorr i powoli gotuj, aż ryż wchłonie większość bulionu i zrobi się miękki.

Krok 4
Następnie dodaj mięso z kurczaka, owoce morza, przecier pomidorowy i wszystkie podsmażone wcześniej składniki. W razie potrzeby dolewaj trochę wody. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż wszystkie smaki dobrze się połączą.

Krok 5
Na koniec dodaj zielony groszek. Paellę można posypać natką pietruszki, ozdobić cząstkami cytryny lub limonki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej