To popularne danie kuchni hiszpańskiej pochodzi z okolic Walencji, gdzie co krok znajdują się bary i restauracje serwujące tą fantastyczną potrawę.

Paella – podobnie jak risotto lub pilaw - jest daniem jednogarnkowym, którego podstawę stanowi ryż, a o finalnym charakterze decydują dodatki. Przygotowuje się go z ryżu o krótkich lub średniej wielkości ziarnach. W warunkach domowych sprawdzi się też ryż długoziarnisty.

W charakterystycznej płaskiej patelni, zazwyczaj o słusznych wymiarach, podsmaża się na oliwie ryż z cebulą i warzywami, np. pomidorami, zielonym groszkiem czy fasolką szparagową i czosnkiem. Do ryżu dodaje się również szafran bądź czarny inkaust (atrament) ośmiornicy, aby go zabarwić i nadać potrawie charakterystyczny smak. W niektórych recepturach drogi szafran zastępuje się słodką papryką, przecierem pomidorowym lub kurkumą. Na wierzchu ryżu układa się kawałki ryb lub/i owoców morza, ale również mięso kurczaka czy królika. Wszystko podlewane jest białym winem i odpowiednim wywarem. Całość gotuje się pod przykryciem, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Paella powinna być podawana na gorąco, prosto z patelni. Ole!