Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku.

Krok 2
Mięso umyj, osusz, posyp przyprawą do kurczaka pikantną Knorr. Przesmaż pałki z kurczaka, odstaw na bok.

Krok 3
Na pozostałym tłuszczy przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj warzywa, smaż chwilę, dodaj odsączone pomidory. Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę tak, aby przykryła ryż ponad 1,5 centymetra i dodaj kostki Knorr oraz szafran. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj aż do rozpuszczenia się kostek.

Krok 4
Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnię przykryj, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Krok 5
Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.


Dobra rada:
W tym przepisie zamiast pałek z kurczaka wybierz ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki), posyp przyprawą do pikantnego kurczaka, dodaj odrobinę oleju i upiecz w piekarniku (190°C przez 15 min).
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paella z kurczakiem - VIDEO
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz. Oprócz soczystego mięsa znajdą się w niej także barwne papryki, fasolka szparagowa i pomidory. Smak całości paelli podkreślą cebula, czosnek oraz perfekcyjnie dobrane przyprawy, w tym wykwintny szafran. Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami okażę się naprawdę popisowym daniem.
Dla kogo? Paella pochodzi z Hiszpanii, więc zasmakuje każdemu miłośnikowi kuchni tej części świata. Może być przygotowywana w wielu różnych wariantach. Nasza propozycja to paella z kurczakiem i warzywami, która pozwoli przywołać w porze obiadu klimat południa Europy.
Na jaką okazję? Zaskocz swoich domowników i gości! Do tego wystarczy paella z kurczakiem – przepis jest odpowiedni zarówno na codzienny obiad, który bez problemu przygotujesz w 3 kwadranse, jak i na wystawną kolację. Wielobarwne danie prezentuje się bardzo efektownie, więc działa na wyobraźnię smakoszy jeszcze przed pierwszym kęsem.
Czy wiesz, że? Podstawą każdej paelli jest odpowiednio przyrządzony ryż, wzbogacony smakiem szafranu. Jeżeli masz taką możliwość, do dania wykorzystaj specjalny ryż do paelli. Ma on charakterystyczne, okrągłe ziarna. Jeżeli nie, użyj zwykłego długoziarnistego. Na początku podsmaż go na patelni, a potem zalej bulionem i dopraw. Tak przygotowany może trafić do piekarnika razem z pałkami z kurczaka i warzywami. W tym czasie pomidory, papryka i fasolka szparagowa wchłoną aromat szafranu i czosnku tworząc pyszną mieszankę smaków, który stanowi kwintesencję przepisu na paellę z kurczakiem.
Dla urozmaicenia: Śródziemnomorski charakter paelli z kurczakiem podkreśli limonka. Gotową potrawę skrop jej sokiem, pozostałymi kawałkami udekoruj talerz, a powstanie danie, któremu nie oprze się żaden z twoich domowników. Wierzch paelli z kurczakiem i warzywami dodatkowo posyp świeżą natką pietruszki.
































