Paella z kurczakiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

232

4609 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3830 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6551 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku.

Paella z kurczakiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Mięso umyj, osusz, posyp przyprawą do kurczaka pikantną Knorr. Przesmaż pałki z kurczaka, odstaw na bok.

Paella z kurczakiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Na pozostałym tłuszczy przesmaż czosnek oraz cebulę, dodaj warzywa, smaż chwilę, dodaj odsączone pomidory. Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę tak, aby przykryła ryż ponad 1,5 centymetra i dodaj kostki Knorr oraz szafran. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj aż do rozpuszczenia się kostek.

Paella z kurczakiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnię przykryj, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Paella z kurczakiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.

Paella z kurczakiem - VIDEO - Krok 5
30

Opinie o przepisie

  • Madlen

    Madlen , 17.04.2020

    Ja szafranu nie miałam, trzeba trochę zmodyfikować przepis i będzie baja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madlen

    Madlen , 17.04.2020

    Rewelacyjny przepis. Limonka dodaje smaku. Ja nie piekłam tej potrawy, wszystko smazylam na patelni. Dzięki temu wszystko fajnie doszło. Nic tylko się zajadać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Kubacka

    Beata Kubacka, 27.12.2018

    smacznai koloroea

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Ulinska

    Wioleta Ulinska, 22.08.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak, 14.07.2018

    Wygląda smakowicie. Ja lubię jeszcze dodać coś od siebie do smaku, Jestem starej daty i nie wszystkie nowe smaki nam pasują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabryś Włodarczyk

    Gabryś Włodarczyk, 17.04.2018

    świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Gardyla

    Magda Gardyla, 23.01.2018

    Jezeli podsmaży sie wczesniej kurczaka w przyprawach i podgotuje ryz, to potrawa naprawde pycha. Uwielbiam warzywa z piekarnika!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Milczach

    Rafal Milczach, 13.01.2018

    Niestety przepis nie za bardzo udany. Własna inwencja konieczna by uratować danie, powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Wronski

    Radosław Wronski, 03.07.2017

    Kto to k... wymyślił ? tak jak napisała Magda magda to koło paelli nawet nie stało. Szafran to się daje do bulionu, którym zalewa się specjalny ryż. I nigdy, przenigdy sie ryżu juz potem nie miesza.O innych błędach to mi się nawet nie chce pisać. Wrzućcie se ludziska w google hasło Paella to wam wyjdzie prawdziwy przepis a od takiej pseudostrony polecałbym uciekać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magda magda

    magda magda, 25.06.2017

    To koło paelli nawet nie stało, więc nie zamierzam tego robić :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Klujew

    Dominika Klujew, 02.02.2017

    Niestety nie wyszedł :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Perlaki

    Sylwia Perlaki, 20.10.2016

    W przepisie sa braki: kurczak powinien byc podsmażony przed włożeniem do piekarnika, a ryż trochę podgotowany. W przeciwnym razie po 20min mamy nadal surowa potrawę. Poza tym 5g szafranu to rzeczywiście stanowczo za duzo i za drogo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Przepisy.pl

    Redakcja Przepisy.pl, 19.10.2016

    @Izabela Mroczkowska surowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Mroczkowska

    Izabela Mroczkowska, 18.10.2016

    Również się dowiem czy ryż wsypać już ugotowany?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Grad

    Agnieszka Grad, 05.08.2016

    Ale super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kononiuk

    Dorota Kononiuk, 05.08.2016

    Dziś robiłam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michnik

    Jerzy Michnik, 04.08.2016

    Moja ulubiona potrawa......ale bez owoców morza.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka, 28.07.2016

    Niestety u nas przepis nie wyszedl. Nigdzie nie bylo napisane ze kurczaka trzeba gdzies podsmazyc badz usmazyc przez co 20 minut w piekarniku w patelni to zdecydowanie za malo. By uratowac wszystko trzeba bylo dac na gaz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Marcinkiewicz

    Barbara Marcinkiewicz, 27.07.2016

    ble

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabella O.

    Izabella O., 27.07.2016

    Właśnie wkładam do piekarnika :) wygląda bajecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Kominek

    Dariusz Kominek, 27.07.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Milka

    Agnieszka Milka, 25.07.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Strój

    Elżbieta Strój, 06.06.2016

    robiłam z ich przepisu jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzesinska-Tropf

    Ewa Wrzesinska-Tropf, 06.06.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kaleta

    Krystyna Kaleta, 06.06.2016

    Te kaczuszki byly sliczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Zdrodowski

    Wojciech Zdrodowski, 06.05.2016

    5g szafranu przy najniższej cenie tj 12 zł za 0,5 g daje koszt przyprawy 120 zł pogratulować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Zośka

    Zygmunt Zośka, 20.04.2016

    5g szafranu na jedną potrawę? Serio?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ławicka Rydz Dagmara

    Ławicka Rydz Dagmara, 20.03.2016

    Witam robiłem to danie kilka razy za każdym razem jest wyśmienite. W sam raz na obiad polecam. Ja dodałem do niej jeszcze kiełbasy węgierskiej tylko uwaga jest naprawdę bardzo ostra. Także proponuję wypróbować bez dodawania ostrych przypraw. Jeszcze słowo do pana Mariusza. Dodany ryż musi być surowy gotuje się wraz z potrawą. Pozdrawiam i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Pabiańczyk

    Mariusz Pabiańczyk, 10.03.2016

    No ale jak ten ryż wsypać? Ugotowany czy nie ugotowany?Dziwnie napisane...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Szymala

    Wojciech Szymala, 06.02.2016

    Prawdę mówiąc to coś pysznego. Mieszkam z dziewczyną która jest bardzo wybrednym nie jadkiem. Ale ta potrawa b. nam smakowała! Polecam wszystkim którzy nie lubią monotonii smaków i nie boją próbować nowych rzeczy. B łatwe do zrobienia!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella z kurczakiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paella z kurczakiem - VIDEOPaella z kurczakiem - VIDEO

Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz. Danie pochodzi z Hiszpanii i może być przygotowywane w wielu różnych wariantach. Ale uwaga! Podstawą każdej paelli jest odpowiednio przyrządzony ryż, wzbogacony smakiem szafranu. Jeżeli masz taką możliwość, do dania wykorzystaj specjalny ryż do paelli. Ma on charakterystyczne, okrągłe ziarna. Jeżeli nie, użyj zwykłego długoziarnistego. Na początku podsmaż go na patelni, a potem zalej bulionem i dopraw. Tak przygotowany może trafić do piekarnika razem z pałkami z kurczaka i warzywami. W tym czasie pomidory, papryka i fasolka szparagowa wchłoną aromat szafranu i czosnku tworząc pyszną mieszankę smaków. Śródziemnomorski charakter paelli podkreśli limonka. Gotową potrawę skrop jej sokiem, a pozostałymi kawałkami udekoruj talerz, a powstanie danie, któremu nie oprze się żaden z twoich domowników. Smacznego!