Szybka fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

294 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

757 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

2 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem wytop tłuszcz z boczku. Dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wędlinę smaż 2-3 minuty, potem dorzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż cebula zrobi się szklista.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj opłukaną w bieżącej wodzie fasolę z puszki. Wszystko gotuj około 5 minut.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 2

Krok 3

Na koniec potrawę dopraw kostką bulionową Knorr.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ryszard Literacki-rylit

    Ryszard Literacki-rylit

    Co Ty Jurek głodny jesteś?.U mnie się wyświetla, że to Ty lubisz te przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Byczyk

    Kasia Byczyk

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Domański

    Wiesław Domański

    Mnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka fasolka po bretońsku Szybka fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prostotę przygotowania. Zapisz ten przepis, aby poznać sprawdzony sposób jej przyrządzenia. Na początek będziesz potrzebować wędliny, która stanowi bazę tej potrawy. Wędzony boczek umieść w rozgrzanym garnku z szerokim dnem, aby wytopił się z niego tłuszcz, a po chwili dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę wiejską. Cebulę posiekaj w cienkie pióra i dodaj do mięsa w garnku, aby się zeszkliła. Całość zalej passatą lub pomidorami z puszki. Opłucz pod bieżącą wodą białą fasolę z puszki i umieść w garnku z potrawą. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na koniec do przyprawienia użyj pokruszonej śródziemnomorskiej kostki bulionowej. Fasolkę po bretońsku najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem – bułką, bagietką lub grubą kromką wiejskiego chleba. Do dekoracji dania wykorzystaj dowolne świeże zioła, np. rozmaryn. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie udane!