
Składniki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem wytop tłuszcz z boczku. Dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wędlinę smaż 2-3 minuty, potem dorzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż cebula zrobi się szklista.

Krok 2
Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj opłukaną w bieżącej wodzie fasolę z puszki. Wszystko gotuj około 5 minut.

Krok 3
Na koniec potrawę dopraw kostką bulionową Knorr.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prostotę przygotowania. Zapisz ten przepis, aby poznać sprawdzony sposób jej przyrządzenia. Na początek będziesz potrzebować wędliny, która stanowi bazę tej potrawy. Wędzony boczek umieść w rozgrzanym garnku z szerokim dnem, aby wytopił się z niego tłuszcz, a po chwili dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę wiejską. Cebulę posiekaj w cienkie pióra i dodaj do mięsa w garnku, aby się zeszkliła. Całość zalej passatą lub pomidorami z puszki. Opłucz pod bieżącą wodą białą fasolę z puszki i umieść w garnku z potrawą. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na koniec do przyprawienia użyj pokruszonej śródziemnomorskiej kostki bulionowej. Fasolkę po bretońsku najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem – bułką, bagietką lub grubą kromką wiejskiego chleba. Do dekoracji dania wykorzystaj dowolne świeże zioła, np. rozmaryn. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie udane!