Szybka fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

928 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem wytop tłuszcz z boczku. Dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wędlinę smaż 2-3 minuty, potem dorzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż cebula zrobi się szklista.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj opłukaną w bieżącej wodzie fasolę z puszki. Wszystko gotuj około 5 minut.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 2

Krok 3

Na koniec potrawę dopraw kostką bulionową Knorr.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ryszard Literacki-rylit

    Ryszard Literacki-rylit , 18.11.2016

    Co Ty Jurek głodny jesteś?.U mnie się wyświetla, że to Ty lubisz te przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Byczyk

    Kasia Byczyk , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Domański

    Wiesław Domański , 04.09.2016

    Mnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone ziemniaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka fasolka po bretońsku Szybka fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prostotę przygotowania. Zapisz ten przepis, aby poznać sprawdzony sposób jej przyrządzenia. Na początek będziesz potrzebować wędliny, która stanowi bazę tej potrawy. Wędzony boczek umieść w rozgrzanym garnku z szerokim dnem, aby wytopił się z niego tłuszcz, a po chwili dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę wiejską. Cebulę posiekaj w cienkie pióra i dodaj do mięsa w garnku, aby się zeszkliła. Całość zalej passatą lub pomidorami z puszki. Opłucz pod bieżącą wodą białą fasolę z puszki i umieść w garnku z potrawą. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na koniec do przyprawienia użyj pokruszonej śródziemnomorskiej kostki bulionowej. Fasolkę po bretońsku najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem – bułką, bagietką lub grubą kromką wiejskiego chleba. Do dekoracji dania wykorzystaj dowolne świeże zioła, np. rozmaryn. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie udane!