Szybka fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

352 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

400 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z szerokim dnem wytop tłuszcz z boczku. Dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wędlinę smaż 2-3 minuty, potem dorzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż cebula zrobi się szklista.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 1

Krok 2

Całość zalej pomidorami z puszki, dodaj opłukaną w bieżącej wodzie fasolę z puszki. Wszystko gotuj około 5 minut.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 2

Krok 3

Na koniec potrawę dopraw kostką bulionową Knorr.

Szybka fasolka po bretońsku  - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Ryszard Literacki-rylit

    Ryszard Literacki-rylit , 18.11.2016

    Co Ty Jurek głodny jesteś?.U mnie się wyświetla, że to Ty lubisz te przepisy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Byczyk

    Kasia Byczyk , 18.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Domański

    Wiesław Domański , 04.09.2016

    Mnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka fasolka po bretońsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka fasolka po bretońsku Szybka fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest jednym z kulinarnych klasyków ze względu na swój wyrazisty smak i prostotę przygotowania. Zapisz ten przepis, aby poznać sprawdzony sposób jej przyrządzenia. Na początek będziesz potrzebować wędliny, która stanowi bazę tej potrawy. Wędzony boczek umieść w rozgrzanym garnku z szerokim dnem, aby wytopił się z niego tłuszcz, a po chwili dodaj pokrojoną w półplastry kiełbasę wiejską. Cebulę posiekaj w cienkie pióra i dodaj do mięsa w garnku, aby się zeszkliła. Całość zalej passatą lub pomidorami z puszki. Opłucz pod bieżącą wodą białą fasolę z puszki i umieść w garnku z potrawą. Wymieszaj i gotuj przez chwilę, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na koniec do przyprawienia użyj pokruszonej śródziemnomorskiej kostki bulionowej. Fasolkę po bretońsku najczęściej podaje się ze świeżym pieczywem – bułką, bagietką lub grubą kromką wiejskiego chleba. Do dekoracji dania wykorzystaj dowolne świeże zioła, np. rozmaryn. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie udane!