
Składniki
600 gramów
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
80 mililitrów
10 gramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą.

Krok 2
Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.

Krok 4
Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.

Krok 5
Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.

Krok 6
Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 20 minut.


Dobra rada:
Podawaj z surówkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka pieczona
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo filet z drobiu to dziś najchętniej kupowane mięso w Polsce – szybko się smaży, jest niedrogie, a jego smak lubią chyba wszyscy. Jednak tę popularną i banalną w wykonaniu, jak może się wydawać potrawę, można również łatwo zepsuć. Wystarczy, że potrzymasz ją za długo na patelni albo położysz na nierozgrzany tłuszcz, a zamiast jędrnej piersi usmażonej w środku i przyrumienionej na zewnątrz, otrzymasz suchy i twardy kawał mięsa lub blady drobiowy kotlet, który się ugotował, a nie upiekł. Jak więc zrobić perfekcyjną pierś z kurczaka? Oto nasza rada: przed pieczeniem, wrzuć ją na kilka godzin do marynaty. Z czego ją zrobić? Z przyprawy uniwersalnej Knorr oraz oliwy. Potem obsmaż chwilę pierś na patelni, a następnie w towarzyskie cebuli, cytryny i ziół wstaw do piekarnika, niech tam dojdzie. Pieczona pierś kurczaka zyskuje dzięki temu fascynujący smak i zachowa soczystość. Aromat z piekarnika z pewnością zwabi wszystkich do kuchni.