
Składniki
600 gramów
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
100 gramów
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
80 mililitrów
10 gramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą.

Krok 2
Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.

Krok 4
Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.

Krok 5
Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.

Krok 6
Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 20 minut.


Dobra rada:
Podawaj z surówkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka pieczona
Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo filet z drobiu to dziś najchętniej kupowane mięso w Polsce – szybko się smaży, jest niedrogie, a jego smak lubią chyba wszyscy. Jednak tę popularną i banalną w wykonaniu, jak może się wydawać potrawę, można również łatwo zepsuć. Wystarczy, że potrzymasz ją za długo na patelni albo położysz na nierozgrzany tłuszcz, a zamiast jędrnej piersi usmażonej w środku i przyrumienionej na zewnątrz, otrzymasz suchy i twardy kawał mięsa lub blady drobiowy kotlet, który się ugotował, a nie upiekł. Jak więc zrobić perfekcyjną pierś z kurczaka? Oto nasza rada: przed pieczeniem, wrzuć ją na kilka godzin do marynaty. Z czego ją zrobić? Z przyprawy uniwersalnej Knorr oraz oliwy. Potem obsmaż chwilę pierś na patelni, a następnie w towarzyskie cebuli, cytryny i ziół wstaw do piekarnika, niech tam dojdzie. Pieczona pierś kurczaka zyskuje dzięki temu fascynujący smak i zachowa soczystość. Aromat z piekarnika z pewnością zwabi wszystkich do kuchni.



































