Pierś z kurczaka pieczona przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

111

1250 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

979 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2054 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

10 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 2

Krok 3

Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 3

Krok 4

Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 20 minut.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z surówkami.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Janczenia

    Barbara Janczenia , 03.01.2020

    Jedna cytryna zdecydowanie wystarczy, dzieci , mąż jak i ja zajadaliśmy się. Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Gruszczyńska

    Paulina Gruszczyńska , 01.05.2018

    Bardzo pyszne!!! 1 cytryna wystarcza. Wogule nie było za kwaśne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna , 31.01.2016

    Właśnie upiekłam i zjedliśmy z mężem po odrobinie....bo jest niejadalne. ZA KWAŚNE!!! (2 cytryny to zdecydowanie za dużo, popsuły całą potrawę).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Śliwiak

    Anita Śliwiak , 24.01.2016

    dalam pół cytryny wyszło super ryz najlepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dixon PL (Kejek2003)

    Dixon PL (Kejek2003) , 08.11.2015

    Ja dałem 1 cytryny i było zakwaśne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Skowroński

    Dawid Skowroński , 20.07.2015

    strasznie kwaśne, moim zdaniem pół cytryny spokojnie by wystarczyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pieczonaPierś z kurczaka pieczona

Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo filet z drobiu to dziś najchętniej kupowane mięso w Polsce – szybko się smaży, jest niedrogie, a jego smak lubią chyba wszyscy. Jednak tę popularną i banalną w wykonaniu, jak może się wydawać potrawę, można również łatwo zepsuć. Wystarczy, że potrzymasz ją za długo na patelni albo położysz na nierozgrzany tłuszcz, a zamiast jędrnej piersi usmażonej w środku i przyrumienionej na zewnątrz, otrzymasz suchy i twardy kawał mięsa lub blady drobiowy kotlet, który się ugotował, a nie upiekł. Jak więc zrobić perfekcyjną pierś z kurczaka? Oto nasza rada: przed pieczeniem, wrzuć ją na kilka godzin do marynaty. Z czego ją zrobić? Z przyprawy uniwersalnej Knorr oraz oliwy. Potem obsmaż chwilę pierś na patelni, a następnie w towarzyskie cebuli, cytryny i ziół wstaw do piekarnika, niech tam dojdzie. Pieczona pierś kurczaka zyskuje dzięki temu fascynujący smak i zachowa soczystość. Aromat z piekarnika z pewnością zwabi wszystkich do kuchni.