Pierś z kurczaka pieczona

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

914 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

720 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

200 gramów

100 gramów

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

80 mililitrów

10 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 2

Krok 3

Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 3

Krok 4

Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę Rosołu z kury Knorr w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 20 minut.

Pierś z kurczaka pieczona - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z surówkami.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Janczenia

    Barbara Janczenia

    Jedna cytryna zdecydowanie wystarczy, dzieci , mąż jak i ja zajadaliśmy się. Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina  Gruszczyńska

    Paulina Gruszczyńska

    Bardzo pyszne!!! 1 cytryna wystarcza. Wogule nie było za kwaśne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Panna Anna

    Panna Anna

    Właśnie upiekłam i zjedliśmy z mężem po odrobinie....bo jest niejadalne. ZA KWAŚNE!!! (2 cytryny to zdecydowanie za dużo, popsuły całą potrawę).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Śliwiak

    Anita Śliwiak

    dalam pół cytryny wyszło super ryz najlepszy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dixon PL (Kejek2003)

    Dixon PL (Kejek2003)

    Ja dałem 1 cytryny i było zakwaśne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Skowroński

    Dawid Skowroński

    strasznie kwaśne, moim zdaniem pół cytryny spokojnie by wystarczyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka pieczona - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka pieczonaPierś z kurczaka pieczona

Jak usmażyć idealną, soczystą pierś z kurczaka? To pytanie zadaje sobie niejedna pani domu, bo filet z drobiu to dziś najchętniej kupowane mięso w Polsce – szybko się smaży, jest niedrogie, a jego smak lubią chyba wszyscy. Jednak tę popularną i banalną w wykonaniu, jak może się wydawać potrawę, można również łatwo zepsuć. Wystarczy, że potrzymasz ją za długo na patelni albo położysz na nierozgrzany tłuszcz, a zamiast jędrnej piersi usmażonej w środku i przyrumienionej na zewnątrz, otrzymasz suchy i twardy kawał mięsa lub blady drobiowy kotlet, który się ugotował, a nie upiekł. Jak więc zrobić perfekcyjną pierś z kurczaka? Oto nasza rada: przed pieczeniem, wrzuć ją na kilka godzin do marynaty. Z czego ją zrobić? Z przyprawy uniwersalnej Knorr oraz oliwy. Potem obsmaż chwilę pierś na patelni, a następnie w towarzyskie cebuli, cytryny i ziół wstaw do piekarnika, niech tam dojdzie. Pieczona pierś kurczaka zyskuje dzięki temu fascynujący smak i zachowa soczystość. Aromat z piekarnika z pewnością zwabi wszystkich do kuchni.