Cannelloni z mięsem mielonym w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
1632 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

761 osób wydrukowało

Pobierz pdf

948 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

16 sztuk

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę w kostkę, podsmaż chwilę na oliwie i dodaj mielone mięso. Smaż całość do momentu, gdy mięso będzie suche.

Cannelloni z mięsem - Krok 1

Krok 4

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut. Zdejmij folię, gdy makaron będzie miękki i lekko zapiecz do momentu, kiedy ser na wierzchu się zrumieni.

Cannelloni z mięsem - Krok 4

Krok 3

Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Faszeruj sosem surowe rurki makaronu i ułóż je w przygotowanym naczyniu. Zalej je śmietaną 22%, następnie posyp serem i nakryj folią aluminiową.

Cannelloni z mięsem - Krok 3

Krok 2

Rozmieszaj Fix Pikantne Bolognese z chilli Knorr z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. Dodaj go do mięsa i gotuj razem do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Następnie odstaw do ostudzenia.

Cannelloni z mięsem - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Jerzy Perczyński

    Jerzy Perczyński , 04.11.2016

    W temperaturze zapiekania jest chyba błąd. zrobiłem jak w przepisie i makaron był jeszcze twardy, po dodatkowym czasię w temperaturze 190 st było smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 12.02.2016

    proste i bardzo smaczne ;) przydaje się odpowiednie naczynie w które będę musiał zainwestować ps. W gęsiarce też wyszło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cannelloni z warzywami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mięsemCannelloni z mięsem

Makaron cannelloni to doskonała baza do przygotowania smacznego i wyjątkowego dania. Zainspiruj się i wypełnij go wyrazistym farszem, którego podstawą jest mięso mielone. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. wołowe, wieprzowe lub mieszane. Podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz drobno posiekanej cebuli. Wyrazisty aromat zapewni mu odpowiednia mieszanka przypraw – w szczególności suszonych liści kolendry, bazylii i oregano. Wypróbuj również wariantu z pomidorami oraz pikantną papryką chili. Do przygotowania cannelloni z mięsem niezbędny będzie sos bolognese. Zadbaj o to, aby całość miała gęstą konsystencję – dzięki temu z łatwością przełożysz farsz do surowych rurek makaronu. Gotowe cannelloni piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Oprósz je startym żółtym serem. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem sosu beszamelowego, udekorowane natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź pyszne danie makaronowe.