Cannelloni z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

1555 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

16 sztuk

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę w kostkę, podsmaż chwilę na oliwie i dodaj mielone mięso. Smaż całość do momentu, gdy mięso będzie suche.

Cannelloni z mięsem - Krok 1

Krok 2

Rozmieszaj Fix Pikantne Bolognese z chilli Knorr z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. Dodaj go do mięsa i gotuj razem do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Następnie odstaw do ostudzenia.

Cannelloni z mięsem - Krok 2

Krok 3

Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Faszeruj sosem surowe rurki makaronu i ułóż je w przygotowanym naczyniu. Zalej je śmietaną 22%, następnie posyp serem i nakryj folią aluminiową.

Cannelloni z mięsem - Krok 3

Krok 4

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut. Zdejmij folię, gdy makaron będzie miękki i lekko zapiecz do momentu, kiedy ser na wierzchu się zrumieni.

Cannelloni z mięsem - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Jerzy Perczyński

    Jerzy Perczyński , 04.11.2016

    W temperaturze zapiekania jest chyba błąd. zrobiłem jak w przepisie i makaron był jeszcze twardy, po dodatkowym czasię w temperaturze 190 st było smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 12.02.2016

    proste i bardzo smaczne ;) przydaje się odpowiednie naczynie w które będę musiał zainwestować ps. W gęsiarce też wyszło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mięsemCannelloni z mięsem

Makaron cannelloni to doskonała baza do przygotowania smacznego i wyjątkowego dania. Zainspiruj się i wypełnij go wyrazistym farszem, którego podstawą jest mięso mielone. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. wołowe, wieprzowe lub mieszane. Podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz drobno posiekanej cebuli. Wyrazisty aromat zapewni mu odpowiednia mieszanka przypraw – w szczególności suszonych liści kolendry, bazylii i oregano. Wypróbuj również wariantu z pomidorami oraz pikantną papryką chili. Do przygotowania cannelloni z mięsem niezbędny będzie sos bolognese. Zadbaj o to, aby całość miała gęstą konsystencję – dzięki temu z łatwością przełożysz farsz do surowych rurek makaronu. Gotowe cannelloni piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Oprósz je startym żółtym serem. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem sosu beszamelowego, udekorowane natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź pyszne danie makaronowe.