Cannelloni z mięsem mielonym w sosie śmietanowym | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1629 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

745 osób wydrukowało

Pobierz pdf

922 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

16 sztuk

1 sztuka

100 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę w kostkę, podsmaż chwilę na oliwie i dodaj mielone mięso. Smaż całość do momentu, gdy mięso będzie suche.

Cannelloni z mięsem - Krok 1

Krok 4

Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-40 minut. Zdejmij folię, gdy makaron będzie miękki i lekko zapiecz do momentu, kiedy ser na wierzchu się zrumieni.

Cannelloni z mięsem - Krok 4

Krok 3

Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Faszeruj sosem surowe rurki makaronu i ułóż je w przygotowanym naczyniu. Zalej je śmietaną 22%, następnie posyp serem i nakryj folią aluminiową.

Cannelloni z mięsem - Krok 3

Krok 2

Rozmieszaj Fix Pikantne Bolognese z chilli Knorr z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. Dodaj go do mięsa i gotuj razem do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Następnie odstaw do ostudzenia.

Cannelloni z mięsem - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • Jerzy Perczyński

    Jerzy Perczyński , 04.11.2016

    W temperaturze zapiekania jest chyba błąd. zrobiłem jak w przepisie i makaron był jeszcze twardy, po dodatkowym czasię w temperaturze 190 st było smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Brzy

    Michal Brzy , 12.02.2016

    proste i bardzo smaczne ;) przydaje się odpowiednie naczynie w które będę musiał zainwestować ps. W gęsiarce też wyszło ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z mięsemCannelloni z mięsem

Makaron cannelloni to doskonała baza do przygotowania smacznego i wyjątkowego dania. Zainspiruj się i wypełnij go wyrazistym farszem, którego podstawą jest mięso mielone. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. wołowe, wieprzowe lub mieszane. Podsmaż je na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz drobno posiekanej cebuli. Wyrazisty aromat zapewni mu odpowiednia mieszanka przypraw – w szczególności suszonych liści kolendry, bazylii i oregano. Wypróbuj również wariantu z pomidorami oraz pikantną papryką chili. Do przygotowania cannelloni z mięsem niezbędny będzie sos bolognese. Zadbaj o to, aby całość miała gęstą konsystencję – dzięki temu z łatwością przełożysz farsz do surowych rurek makaronu. Gotowe cannelloni piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° C. Oprósz je startym żółtym serem. Danie podawaj na ciepło z dodatkiem sosu beszamelowego, udekorowane natką pietruszki i pomidorkami koktajlowymi. Świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przyrządź pyszne danie makaronowe.