
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
300 gramów
1 szczypta
600 gramów
0.5 sztuki
1 szklanka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
5 sztuk
250 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno cebulę, rozdrobnij czosnek, podsmaż je na łyżce oliwy, dodaj mięso mielone.
Krok 2
Pieczarki pokrój w plastry, a papryki w kostkę i dodaj do mięsa.
Krok 3
Rozpuść kostkę rosołową w połowie szklanki gorącej wody, uzyskanym wywarem podlej mięso na patelni, duś całość 15 minut.
Krok 4
Pod koniec duszenia dopraw całość sola i pieprzem, dodaj przecier pomidorowy. Powstałym farszem napełnij rurki cannelonni.
Krok 5
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Przygotuj sos - na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), dodaj sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i carry.
Krok 6
Powstały sos wlej do żaroodpornego naczynia, ułóż na nim rurki makarony, całość polej sokiem pomidorowym tak, aby makaron pozostał przykryty, posyp żółtym serem
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej































