Cannelloni z łososiem i szpinakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Cannelloni z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój drobno cebulę. Podsmaż cebulę na 1 łyżce oliwy aż zmięknie. Dodaj śmietanę, żeby przygotować biały sos i doprowadź do wrzenia. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Cannelloni z łososiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój oliwki. Pokrój łososia w paski, mniej więcej wielkości rurek cannelloni. Zawiń każdy kawałek łososia w liść szpinaku i umieść go w rurce cannelloni.

Cannelloni z łososiem - Krok 2

Krok 3

Podsmaż czosnek na 1 łyżce stołowej rozgrzanej oliwy aż zmięknie. Dodaj oliwki i gotuj przez 2 min. Dodaj 250 ml wody i Naturalnie smaczne - Lasagne. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 8 min.

Cannelloni z łososiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj rurki makaronu do sosu i gotuj przez 10 min.

Cannelloni z łososiem - Krok 4

Krok 5

Rozprowadź biały sos na dnie żaroodpornego naczynia. Umieść rurki makaronu w naczyniu. Polej je czerwonym sosem i resztą białego.

Cannelloni z łososiem - Krok 5

Krok 6

Posyp je tartą mozzarellą i piecz przez około 25 min. Podawaj udekorowane świeżymi liśćmi bazylii.

Cannelloni z łososiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz też przyrządzić doskonałą, kremową, wegetariańską wersję, wypełniając cannellonni pokrojonym szpinakiem i serem ricotta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cannelloni z łososiemCannelloni z łososiem

Nadziewając makaronowe rurki łososiem oraz szpinakiem, przyrządzisz pyszny wykwintny obiad dla kilku osób. Rozpocznij od przygotowania dwóch sosów: białego i czerwonego. Do pierwszego z nich potrzebna będzie drobno pokrojona cebula, zeszklona na rozgrzanej oliwie. Dolej do niej śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bazą do czerwonego sosu jest błyskawiczny produkt w proszku przeznaczony do lasagne, połączony z podsmażonym czosnkiem oraz posiekanymi oliwkami. Łososia pokrój w paski i każdy z nich owijaj listkiem szpinaku – pamiętaj, aby wcześniej je umyć i pozbawić łodyżek. Kawałki ryby umieść w rurkach makaronu i całość gotuj do miękkości w pomidorowym sosie. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź biały sos śmietanowy, a następnie umieść na nim nadziewane canelloni. Polej je pozostałymi sosami, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem udekoruj danie świeżą bazylią. Zapisz nasz przepis na canelloni z łososiem.