
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
200 mililitrów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój drobno cebulę. Podsmaż cebulę na 1 łyżce oliwy aż zmięknie. Dodaj śmietanę, żeby przygotować biały sos i doprowadź do wrzenia. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2
Pokrój oliwki. Pokrój łososia w paski, mniej więcej wielkości rurek cannelloni. Zawiń każdy kawałek łososia w liść szpinaku i umieść go w rurce cannelloni.

Krok 3
Podsmaż czosnek na 1 łyżce stołowej rozgrzanej oliwy aż zmięknie. Dodaj oliwki i gotuj przez 2 min. Dodaj 250 ml wody i Naturalnie smaczne - Lasagne. Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez 8 min.

Krok 4
Dodaj rurki makaronu do sosu i gotuj przez 10 min.

Krok 5
Rozprowadź biały sos na dnie żaroodpornego naczynia. Umieść rurki makaronu w naczyniu. Polej je czerwonym sosem i resztą białego.

Krok 6
Posyp je tartą mozzarellą i piecz przez około 25 min. Podawaj udekorowane świeżymi liśćmi bazylii.


Dobra rada:
Możesz też przyrządzić doskonałą, kremową, wegetariańską wersję, wypełniając cannellonni pokrojonym szpinakiem i serem ricotta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni z łososiem
Nadziewając makaronowe rurki łososiem oraz szpinakiem, przyrządzisz pyszny wykwintny obiad dla kilku osób. Rozpocznij od przygotowania dwóch sosów: białego i czerwonego. Do pierwszego z nich potrzebna będzie drobno pokrojona cebula, zeszklona na rozgrzanej oliwie. Dolej do niej śmietanę, dokładnie wymieszaj i zagotuj, po czym dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bazą do czerwonego sosu jest błyskawiczny produkt w proszku przeznaczony do lasagne, połączony z podsmażonym czosnkiem oraz posiekanymi oliwkami. Łososia pokrój w paski i każdy z nich owijaj listkiem szpinaku – pamiętaj, aby wcześniej je umyć i pozbawić łodyżek. Kawałki ryby umieść w rurkach makaronu i całość gotuj do miękkości w pomidorowym sosie. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź biały sos śmietanowy, a następnie umieść na nim nadziewane canelloni. Polej je pozostałymi sosami, posyp startą mozzarellą i piecz do momentu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem udekoruj danie świeżą bazylią. Zapisz nasz przepis na canelloni z łososiem.