Pieczony łosoś z makaronem - z piekarnika: w sosie | Przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś na tagliatelle

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

20 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą cukinię pokrój na cienkie plastry, ułóż na blasze plaster obok plastra i posyp lekko solą. Odczekaj kilka minut, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na płatki.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 1

Krok 2

Filety ryby umyj i osusz. W miseczce wymieszaj 4 łyżki oliwy, sól, pieprz oraz skórkę z cytryny. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki ryby i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 10 minut.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 2

Krok 3

Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę. Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i zagotuj. Dodaj zielony pieprz, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 3

Krok 4

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Ugotowany makaron oraz plastry cukinii dodaj do sosu i zagotuj.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 4

Krok 5

Gotowy makaron wyłóż na talerze i posyp startym serem. Na wierzchu każdej porcji ułóż upieczony filet łososia, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Pieczony łosoś na tagliatelle - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast łososia możesz użyć innej ryby, np. sandacza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś na tagliatelle - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś na tagliatellePieczony łosoś na tagliatelle

Makaron tagliatelle i pieczony łosoś to duet bardzo udany. Szerokie nitki makaronu doskonale komponują się z dużymi kawałkami ryby lub mięsa. Zamiast tagliatelle sprawdzi się jeszcze szerszy pappardelle. Przyrządzanie potrawy zacznij jednak od zamarynowania łososia i upieczenia go. Najpierw natrzyj rybę oliwą doprawioną startą skórką z cytryny – te owoce doskonale pomagają wydobywać jej smak – a następnie upiecz bez przykrycia. Na patelni przygotuj sos do makaronu na bazie śmietany. Dopraw go zielonym albo kolorowym pieprzem, a potem ugotuj makaron. Żeby nieco urozmaicić swoje danie, wybierz makaron kolorowy, np. zielony, barwiony szpinakiem, albo czerwony, któremu koloru dodają pomidory. Do sosu dołącz także pokrojoną w plastry cukinię i wymieszaj wszystko razem z makaronem. Układaj porcje tagliatelle na talerzu, a kawałki pieczonego łososia kładź obok. Jeśli chcesz, serwuj do każdego z nich ćwiartkę cytryny do skropienia ryby. Cenimy Twoje zdanie – przygotuj tę potrawę i podziel się swoją opinią w komentarzu.