Tagliatelle z owocami morza - makaron: w sosie | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z owocami morza i kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

3 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

30 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 4

Dodaj zamarynowaną rybę, zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, kapary i wymieszaj.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź i połącz z sosem, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Danie podawaj posypane startym serem.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 5

Krok 1

Łososia pokrój w kostkę 1x1 cm, skrop oliwą i posyp skórką startą z ½ cytryny oraz pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstaw na bok. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na płatki.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 1

Krok 2

W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj owoce morza (nie dodawaj jeszcze ryby) i smaż chwilę. Następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć swoje danie, dodaj szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z owocami morza i kaparamiTagliatelle z owocami morza i kaparami

Jeśli lubisz owoce morza, przygotuj na obiad smaczne tagliatelle z ich dodatkiem. Do jego przygotowania wybierz ulubioną mieszankę owoców morza, np. krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Pasować będą także mule. Zacznij od zamarynowania łososia, który również jest ważnym składnikiem dania. Polej go sokiem z cytryny i posyp jej startą skórką, a następnie odłóż na bok, by przeszedł ich smakiem i aromatem. Na patelni podsmaż krewetki, kalmary i ośmiorniczki, zalewając sosem do tagliatelle. Przyrządzisz go z dodatkiem śmietanki. Dopiero kiedy sos się zagotuje, dodaj do niego przygotowanego wcześniej łososia i duś, dopóki ryba nie będzie gotowa. Na koniec dopraw całość świeżo posiekaną pietruszką oraz wyrazistymi w smaku kaparami. Wymieszaj sos z makaronem (np. zielonym, szpinakowym), by wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a sos dobrze je oblepił. Tagliatelle z owocami morza i kaparami podawaj z cząstką cytryny do każdej porcji. Na koniec posyp żółtym serem. Sprawdź, jak łatwo przyrządzisz to danie.