Tagliatelle z owocami morza i kaparami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z owocami morza i kaparami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

302 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

100 mililitrów

3 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

30 gramów

200 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój w kostkę 1x1 cm, skrop oliwą i posyp skórką startą z ½ cytryny oraz pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstaw na bok. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na płatki.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 1

Krok 2

W garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj owoce morza (nie dodawaj jeszcze ryby) i smaż chwilę. Następnie wlej wino i podgrzewaj do momentu odparowania płynu.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 2

Krok 3

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej do garnka. Doprowadź do wrzenia.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 3

Krok 4

Dodaj zamarynowaną rybę, zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę, kapary i wymieszaj.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź i połącz z sosem, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Danie podawaj posypane startym serem.

Tagliatelle z owocami morza i kaparami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć swoje danie, dodaj szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z owocami morza i kaparami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z owocami morza i kaparamiTagliatelle z owocami morza i kaparami

Jeśli lubisz owoce morza, przygotuj na obiad smaczne tagliatelle z ich dodatkiem. Do jego przygotowania wybierz ulubioną mieszankę owoców morza, np. krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Pasować będą także mule. Zacznij od zamarynowania łososia, który również jest ważnym składnikiem dania. Polej go sokiem z cytryny i posyp jej startą skórką, a następnie odłóż na bok, by przeszedł ich smakiem i aromatem. Na patelni podsmaż krewetki, kalmary i ośmiorniczki, zalewając sosem do tagliatelle. Przyrządzisz go z dodatkiem śmietanki. Dopiero kiedy sos się zagotuje, dodaj do niego przygotowanego wcześniej łososia i duś, dopóki ryba nie będzie gotowa. Na koniec dopraw całość świeżo posiekaną pietruszką oraz wyrazistymi w smaku kaparami. Wymieszaj sos z makaronem (np. zielonym, szpinakowym), by wszystkie składniki dokładnie się połączyły, a sos dobrze je oblepił. Tagliatelle z owocami morza i kaparami podawaj z cząstką cytryny do każdej porcji. Na koniec posyp żółtym serem. Sprawdź, jak łatwo przyrządzisz to danie.