Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

210 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 mililitrów

1 pęczek

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente, według zaleceń producenta.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 1

Krok 2

Szparagi obierz, ugotuj, przekrój na pół, a następnie pokrój w 3 cm słupki. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekany czosnek i chilli, wlej śmietanę wymieszaną z Fixem, całość zagotuj.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj makaron, szparagi oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Makaron podawaj posypany startym serem i posiekaną bazylią.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego makaronu dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Szparagi i szynka parmeńska to często spotykane połączenie – łagodne warzywa serwowane z wyrazistymi w smaku cienkimi plasterkami wędliny, stanowią prostą, ale wykwintną przekąskę. Są także świetnym dodatkiem do dań, np. mięs i makaronów. Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską to znakomita propozycja na szybki obiad, który nadawać się będzie do podania na wiele okazji. Wybierz dowolny rodzaj szparagów – zielone albo białe. Te ostatnie mają mniej wyrazisty smak, ale wymagają nieco dłuższego gotowania, trzeba je także obrać. Zielone przygotujesz szybciej – wystarczy odłamać ich zdrewniałe końcówki. Ugotuj je i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie przygotuj sos serowy ze śmietaną. Zacznij od podsmażenia czosnku oraz chili, które przełamią pozostałe smaki potrawy, a następnie umieść w garnku resztę składników. Dodaj szynkę i szparagi, a gorący jeszcze sos połącz ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle albo innym (np. papardelle). Podaj posypany startym parmezanem oraz bazylią. Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!