Makaron ze szparagami i szynką parmeńską: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 mililitrów

1 pęczek

1 opakowanie

150 gramów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron na sposób al dente, według zaleceń producenta.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 1

Krok 2

Szparagi obierz, ugotuj, przekrój na pół, a następnie pokrój w 3 cm słupki. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekany czosnek i chilli, wlej śmietanę wymieszaną z Fixem, całość zagotuj.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 2

Krok 3

Do powstałego sosu dodaj makaron, szparagi oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Makaron podawaj posypany startym serem i posiekaną bazylią.

Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego makaronu dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską

Szparagi i szynka parmeńska to często spotykane połączenie – łagodne warzywa serwowane z wyrazistymi w smaku cienkimi plasterkami wędliny, stanowią prostą, ale wykwintną przekąskę. Są także świetnym dodatkiem do dań, np. mięs i makaronów. Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską to znakomita propozycja na szybki obiad, który nadawać się będzie do podania na wiele okazji. Wybierz dowolny rodzaj szparagów – zielone albo białe. Te ostatnie mają mniej wyrazisty smak, ale wymagają nieco dłuższego gotowania, trzeba je także obrać. Zielone przygotujesz szybciej – wystarczy odłamać ich zdrewniałe końcówki. Ugotuj je i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie przygotuj sos serowy ze śmietaną. Zacznij od podsmażenia czosnku oraz chili, które przełamią pozostałe smaki potrawy, a następnie umieść w garnku resztę składników. Dodaj szynkę i szparagi, a gorący jeszcze sos połącz ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle albo innym (np. papardelle). Podaj posypany startym parmezanem oraz bazylią. Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!