Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską
łatwe
497 osób zapisało

Składniki
200 gramów
300 mililitrów
1 pęczek
1 opakowanie
150 gramów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron na sposób al dente, według zaleceń producenta.

Krok 2
Szparagi obierz, ugotuj, przekrój na pół, a następnie pokrój w 3 cm słupki. Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekany czosnek i chilli, wlej śmietanę wymieszaną z Fixem, całość zagotuj.

Krok 3
Do powstałego sosu dodaj makaron, szparagi oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Makaron podawaj posypany startym serem i posiekaną bazylią.


Dobra rada:
Do gotowego makaronu dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z szparagami i szynką parmeńską
Szparagi i szynka parmeńska to często spotykane połączenie – łagodne warzywa serwowane z wyrazistymi w smaku cienkimi plasterkami wędliny, stanowią prostą, ale wykwintną przekąskę. Są także świetnym dodatkiem do dań, np. mięs i makaronów. Tagliatelle ze szparagami i szynką parmeńską to znakomita propozycja na szybki obiad, który nadawać się będzie do podania na wiele okazji. Wybierz dowolny rodzaj szparagów – zielone albo białe. Te ostatnie mają mniej wyrazisty smak, ale wymagają nieco dłuższego gotowania, trzeba je także obrać. Zielone przygotujesz szybciej – wystarczy odłamać ich zdrewniałe końcówki. Ugotuj je i pokrój na niewielkie kawałki, a następnie przygotuj sos serowy ze śmietaną. Zacznij od podsmażenia czosnku oraz chili, które przełamią pozostałe smaki potrawy, a następnie umieść w garnku resztę składników. Dodaj szynkę i szparagi, a gorący jeszcze sos połącz ze świeżo ugotowanym makaronem tagliatelle albo innym (np. papardelle). Podaj posypany startym parmezanem oraz bazylią. Zobacz, jak przygotować to pyszne danie!