Tagliatelle z krewetkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

25 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki odstaw do rozmrożenia. Następnie przepłucz, wysusz na ręczniku papierowym, skrop oliwą i zamarynuj w przyprawie Knorr.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Cukinię pokrój wzdłuż na pół i wydrąż miękki miąższ. Następnie pokrój ją w plastry, które podsmaż na rozgrzanym maśle.

Krok 4

Po 3-4 minutach dodaj krewetki, a po kolejnych 2 minutach wlej śmietanę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron dodaj do sosu. Całość wymieszaj, chwilę zagotuj i natychmiast przełóż na talerz. Podawaj posypany siekanym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej