Tagliatelle z krewetkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z krewetkami i cukinią

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

25 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki odstaw do rozmrożenia. Następnie przepłucz, wysusz na ręczniku papierowym, skrop oliwą i zamarynuj w przyprawie Knorr.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Krok 3

Cukinię pokrój wzdłuż na pół i wydrąż miękki miąższ. Następnie pokrój ją w plastry, które podsmaż na rozgrzanym maśle.

Krok 4

Po 3-4 minutach dodaj krewetki, a po kolejnych 2 minutach wlej śmietanę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Krok 5

Odcedzony makaron dodaj do sosu. Całość wymieszaj, chwilę zagotuj i natychmiast przełóż na talerz. Podawaj posypany siekanym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z krewetkami i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej