Cukinia z kurczakiem
w sosie serowym
łatwe
1193 osoby zapisały
Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w rondelku z 300 ml zimnej wody i zagotuj.
Krok 2
Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę – około 1,5-2 cm. Cukinię oraz cebulę pokrój w podobnej wielkości kawałki.
Krok 3
Na rozgrzanej dużej patelni przesmaż mięso, a następnie dodaj warzywa. Smaż razem 2 minuty.
Krok 4
Na patelnię z kurczakiem i warzywami wlej sos serowy i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe danie podawaj najlepiej z makaronem – szerokimi wstążkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia z kurczakiem
Cukinia pochodzi ze słonecznej Italii, a jej nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako „małą dynię”. Istotnie jest kuzynką polskiej dyni, choć w naszym kraju możemy ją kupić dopiero od niespełna dwudziestu lat. Mimo to ma już grono swoich zwolenników, ponieważ można ją przyrządzać na różne sposoby – smażyć, dusić i gotować. Idealnie komponuje się także z kurczakiem. Masz ochotę na pyszny i konkretny obiad, ale ciągle brakuje ci czasu? Kurczak z cukinią w sosie serowym to idealny pomysł na sycący posiłek po ciężkim dniu. Podsmażone mięso kurczaka jest miękkie i delikatne, a cukinia nada całości ciekawy, świeży posmak. Całości dopełni sos serowy, który przygotujesz w kilka chwil, a zagęścisz go i nadasz aksamitną konsystencję przy pomocy swojskiej śmietany. Smażąc mięsa z jakimikolwiek warzywami należy zawsze robić to po kolei – najpierw przyrumieniamy mięso, a dopiero potem dodajemy warzywa. W innym wypadku warzywa mogłyby się przypalić, ponieważ potrzebują krótszego czasu smażenia. Kurczak z cukinią w sosie serowym może by serwowany jako oddzielne danie, ale znacznie bardziej syty będzie w towarzystwie makaronu. Dobrze komponuje się także z ryżem.