Cukinia z kurczakiem

w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1077 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

765 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1055 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj w rondelku z 300 ml zimnej wody i zagotuj.

Cukinia z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę – około 1,5-2 cm. Cukinię oraz cebulę pokrój w podobnej wielkości kawałki.

Cukinia z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej dużej patelni przesmaż mięso, a następnie dodaj warzywa. Smaż razem 2 minuty.

Cukinia z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na patelnię z kurczakiem i warzywami wlej sos serowy i gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe danie podawaj najlepiej z makaronem – szerokimi wstążkami.

Cukinia z kurczakiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia z kurczakiemCukinia z kurczakiem

Cukinia pochodzi ze słonecznej Italii, a jej nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako „małą dynię”. Istotnie jest kuzynką polskiej dyni, choć w naszym kraju możemy ją kupić dopiero od niespełna dwudziestu lat. Mimo to ma już grono swoich zwolenników, ponieważ można ją przyrządzać na różne sposoby – smażyć, dusić i gotować. Idealnie komponuje się także z kurczakiem. Masz ochotę na pyszny i konkretny obiad, ale ciągle brakuje ci czasu? Kurczak z cukinią w sosie serowym to idealny pomysł na sycący posiłek po ciężkim dniu. Podsmażone mięso kurczaka jest miękkie i delikatne, a cukinia nada całości ciekawy, świeży posmak. Całości dopełni sos serowy, który przygotujesz w kilka chwil, a zagęścisz go i nadasz aksamitną konsystencję przy pomocy swojskiej śmietany. Smażąc mięsa z jakimikolwiek warzywami należy zawsze robić to po kolei – najpierw przyrumieniamy mięso, a dopiero potem dodajemy warzywa. W innym wypadku warzywa mogłyby się przypalić, ponieważ potrzebują krótszego czasu smażenia. Kurczak z cukinią w sosie serowym może by serwowany jako oddzielne danie, ale znacznie bardziej syty będzie w towarzystwie makaronu. Dobrze komponuje się także z ryżem.