Gotowany kurczak z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowany kurczak z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

6 plastrów

0.25 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowany kurczak z imbiremGotowany kurczak z imbirem

Kurczak aksamitny to doskonała propozycja na danie obiadowe, które wyróżnia mięso o intensywnym aromacie goździków i anyżu. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia zalewa – przygotujesz ją na bazie warzyw oraz bulionu drobiowego. Dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem) oraz suszoną papryczkę chili. Ich pikantny smak przełamie miąższ z pomarańczy i spora ilość cukru brązowego. Całość zapraw ciemnym sosem sojowym oraz wzbogać przyprawami: goździkami i anyżem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po szczyptę imbiru lub szafranu, który nada zalewie intensywnie żółtego koloru. Zagotuj ją, a następnie włóż do niej całego kurczaka. Aby dokładnie się ugotował, mięso ułóż piersią do dołu i pod koniec przygotowywania odwróć. Wszystkie smaki dokładnie się przenikną, jeśli całość przykryjesz i odstawisz na kilkanaście minut. Kurczaka aksamitnego serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. ryżem oraz słodko-kwaśną surówką. Kawałki mięsa skrop zalewą, a jej resztę podawaj w sosjerce. Co sądzisz o tej propozycji na obiad? Wypróbuj i podziel się opinią.