Gotowany kurczak z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gotowany kurczak z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

6 plastrów

0.25 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowany kurczak z imbiremGotowany kurczak z imbirem

Kurczak aksamitny to doskonała propozycja na danie obiadowe, które wyróżnia mięso o intensywnym aromacie goździków i anyżu. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia zalewa – przygotujesz ją na bazie warzyw oraz bulionu drobiowego. Dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem) oraz suszoną papryczkę chili. Ich pikantny smak przełamie miąższ z pomarańczy i spora ilość cukru brązowego. Całość zapraw ciemnym sosem sojowym oraz wzbogać przyprawami: goździkami i anyżem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po szczyptę imbiru lub szafranu, który nada zalewie intensywnie żółtego koloru. Zagotuj ją, a następnie włóż do niej całego kurczaka. Aby dokładnie się ugotował, mięso ułóż piersią do dołu i pod koniec przygotowywania odwróć. Wszystkie smaki dokładnie się przenikną, jeśli całość przykryjesz i odstawisz na kilkanaście minut. Kurczaka aksamitnego serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. ryżem oraz słodko-kwaśną surówką. Kawałki mięsa skrop zalewą, a jej resztę podawaj w sosjerce. Co sądzisz o tej propozycji na obiad? Wypróbuj i podziel się opinią.