
Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
6 plastrów
0.25 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.

Krok 2
Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.

Krok 3
Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.

Krok 4
Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Kurczak aksamitny to doskonała propozycja na danie obiadowe, które wyróżnia mięso o intensywnym aromacie goździków i anyżu. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia zalewa – przygotujesz ją na bazie warzyw oraz bulionu drobiowego. Dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem) oraz suszoną papryczkę chili. Ich pikantny smak przełamie miąższ z pomarańczy i spora ilość cukru brązowego. Całość zapraw ciemnym sosem sojowym oraz wzbogać przyprawami: goździkami i anyżem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po szczyptę imbiru lub szafranu, który nada zalewie intensywnie żółtego koloru. Zagotuj ją, a następnie włóż do niej całego kurczaka. Aby dokładnie się ugotował, mięso ułóż piersią do dołu i pod koniec przygotowywania odwróć. Wszystkie smaki dokładnie się przenikną, jeśli całość przykryjesz i odstawisz na kilkanaście minut. Kurczaka aksamitnego serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. ryżem oraz słodko-kwaśną surówką. Kawałki mięsa skrop zalewą, a jej resztę podawaj w sosjerce. Co sądzisz o tej propozycji na obiad? Wypróbuj i podziel się opinią.