Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
6 plastrów
0.25 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.
Krok 2
Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.
Krok 3
Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.
Krok 4
Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowany kurczak z imbirem
Kurczak aksamitny to doskonała propozycja na danie obiadowe, które wyróżnia mięso o intensywnym aromacie goździków i anyżu. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia zalewa – przygotujesz ją na bazie warzyw oraz bulionu drobiowego. Dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem) oraz suszoną papryczkę chili. Ich pikantny smak przełamie miąższ z pomarańczy i spora ilość cukru brązowego. Całość zapraw ciemnym sosem sojowym oraz wzbogać przyprawami: goździkami i anyżem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po szczyptę imbiru lub szafranu, który nada zalewie intensywnie żółtego koloru. Zagotuj ją, a następnie włóż do niej całego kurczaka. Aby dokładnie się ugotował, mięso ułóż piersią do dołu i pod koniec przygotowywania odwróć. Wszystkie smaki dokładnie się przenikną, jeśli całość przykryjesz i odstawisz na kilkanaście minut. Kurczaka aksamitnego serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. ryżem oraz słodko-kwaśną surówką. Kawałki mięsa skrop zalewą, a jej resztę podawaj w sosjerce. Co sądzisz o tej propozycji na obiad? Wypróbuj i podziel się opinią.