Gotowany kurczak z imbirem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowany kurczak z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

297 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

6 plastrów

0.25 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 1

Krok 2

Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 2

Krok 3

Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 3

Krok 4

Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.

Gotowany kurczak z imbirem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowany kurczak z imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowany kurczak z imbiremGotowany kurczak z imbirem

Kurczak aksamitny to doskonała propozycja na danie obiadowe, które wyróżnia mięso o intensywnym aromacie goździków i anyżu. Sekretem tej potrawy jest odpowiednia zalewa – przygotujesz ją na bazie warzyw oraz bulionu drobiowego. Dodaj do niej posiekaną cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem) oraz suszoną papryczkę chili. Ich pikantny smak przełamie miąższ z pomarańczy i spora ilość cukru brązowego. Całość zapraw ciemnym sosem sojowym oraz wzbogać przyprawami: goździkami i anyżem. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po szczyptę imbiru lub szafranu, który nada zalewie intensywnie żółtego koloru. Zagotuj ją, a następnie włóż do niej całego kurczaka. Aby dokładnie się ugotował, mięso ułóż piersią do dołu i pod koniec przygotowywania odwróć. Wszystkie smaki dokładnie się przenikną, jeśli całość przykryjesz i odstawisz na kilkanaście minut. Kurczaka aksamitnego serwuj na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. ryżem oraz słodko-kwaśną surówką. Kawałki mięsa skrop zalewą, a jej resztę podawaj w sosjerce. Co sądzisz o tej propozycji na obiad? Wypróbuj i podziel się opinią.