Dorsz z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z sosem czosnkowym

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dorsza myjemy, osuszamy i układamy na rozgrzanym grillu. Posypujemy go przyprawą uniwersalną. Grillujemy ok. 15 minut.

Krok 2

Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wkruszamy mini kostkę czosnku, doprawiamy solą morską do smaku.

Krok 3

Ugrillowaną rybę układamy na talerzu, polewamy sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej