Wyśmienity szczupak z żółtym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity szczupak z żółtym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

null

null

null

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

120 mililitrów

250 mililitrów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatroszonego i oczyszczonego szczupaka umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny i ostaw na 1 godzinę w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem przypraw.

Krok 2

Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.

Krok 3

Gotuj, aż warzywa zmiękną

Krok 4

Wymieszaj z octem, rodzynkami i sparzoną pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Osącz.

Krok 5

Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i rozprowadź winem. Dopraw do smaku cukrem i przyprawami, przełóż rybę do sosu i duś jeszcze na małym ogniu przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity szczupak z żółtym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z kiełbasą
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej