
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
null
null
null
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
120 mililitrów
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego i oczyszczonego szczupaka umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny i ostaw na 1 godzinę w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem przypraw.
Krok 2
Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Krok 3
Gotuj, aż warzywa zmiękną
Krok 4
Wymieszaj z octem, rodzynkami i sparzoną pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Osącz.
Krok 5
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i rozprowadź winem. Dopraw do smaku cukrem i przyprawami, przełóż rybę do sosu i duś jeszcze na małym ogniu przez 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej