Karp w szarym sosie z bakaliami – przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Karp w szarym sosie z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

73 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

6 ziaren

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia pozbawiając go wnętrzności, czyszcząc z łusek, odetnij głowę. Gotowa rybę wyfiletuj oddzielając mięso od ości.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 1

Krok 2

Płaty ryby pokrój w mniejsze kawałki, przypraw do smaku, skrop sokiem z cytryny i obłóż kolejno pokrojoną w plastry jedną cebulą. Całość zafoliuj i odstaw do lodówki na jeden dzień.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 2

Krok 3

Warzywa (marchew, seler, por, pietruszkę i jedną cebulę), głowę i resztki karpia bez łusek zalej około litrem wody, dodaj przyprawy (ziele, liść i ziarenka pieprzu) i gotuj przez godzinę. Rybny wywar przecedź przez sito.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 3

Krok 4

W tak powstałym wywarze na bardzo wolnym ogniu ugotuj filety z karpia.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 4

Krok 5

Sos szary : Na patelni, na tłuszczu, zeszklij ostatnią pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj białe wino, gotuj aż wino zupełnie odparuje. Patelnie zdejmij z ognia, dodaj dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego oraz Sos do pieczeni jasny Knorr, dzięki któremu sos będzie dobrze doprawiony i nabierze odpowiedniej gęstości, starte na tarce pierniki i całość dokładnie wymieszaj.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 5

Krok 6

Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż pierniki się rozgotują, a sos delikatnie zgęstnieje. Dodaj sparzone migdały i rodzynki, sos gotujemy kolejne 5 minut.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 6

Krok 7

Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny. Sos powinien być delikatnie słodkawy, a zarazem przyjemnie kwaśny. Dodaj wcześniej zblanszowaną rybę i jeszcze raz całość gotuj kolejne 5 minut.

Karp w szarym sosie z bakaliami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Nada to potrawie nieco świeżości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w szarym sosie z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w szarym sosie z bakaliamiKarp w szarym sosie z bakaliami

Karp w szarym sosie z bakaliami to klasyczna potrawa wigilijna. Do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. świeżej ryby oraz warzyw (marchwi, selera, pora i cebuli). Z pokrojonych warzyw oraz resztek karpia zrób wywar. Jeśli chcesz, by rybne filety zyskały wyrazisty smak i aromat, dodaj do niego liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. W tak powstałym wywarze gotuj filety na bardzo małym ogniu. Pamiętaj jednak, że sekret tego dania tkwi w słodko-kwaśnym sosie, który przygotujesz na bazie pokrojonej cebuli oraz bakalii. Plasterki cebuli zeszklij na patelni, a następnie dodaj do niej dwie szklanki ciepłego wywaru rybnego, starte na tarce pierniki oraz sparzone migdały i rodzynki. By sos zyskał kwaśny posmak, dopraw go pod koniec gotowania sokiem z połowy cytryny. Dobrym pomysłem będzie także dorzucenie kilku suszonych owoców, np. moreli. Przygotowaną rybę zalej sosem, a na jej wierzchu poukładaj plastry cytryny. Gotowe danie podawaj razem z mieszanką sałat oraz chlebem. Zainspiruj się i przygotuj karpia w szarym sosie z bakaliami.