Przepis na tradycyjnego karpia w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w galarecie

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

5 łyżeczek

1 szczypta

3 szczypty

2 łyżki

3 sztuki

20 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokroić w dzwonka grubości ok. 2cm. Posolić. Warzywa obrać, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy, głowę bez oczu, ogon i płetwy. Ugotować wywar (ok. 30min), przecedzić. Dzwonka ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20min.

Krok 2

Wyjąć karpia łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Wywar gotować aż zostanie ok. 0,5l. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i zmielonym pieprzem. W wywarze rozpuścić żelatynę.

Krok 3

Zalać rybę cienką warstwą galarety. Gdy zastygnie, ozdobić groszkiem, marchewką z wywaru - zalać galaretą. Gdy zastygnie ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Popularne świąteczne danie, w którego wykonaniu mistrzyniami były nasze babcie, wcale nie jest takie trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Karp ma intensywny smak, któremu delikatności dodają gotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i groszek konserwowy – oraz oczywiście wywar tworzący potem rybną galaretkę. Aby całość dobrze się ścięła, należy wstawić ją na jakiś czas do lodówki – dlatego też pamiętaj, by rozpocząć przyrządzanie karpia w galarecie odpowiednio wcześnie przed wigilijną ucztą. Potrawę możesz przyozdobić marchewką wyciętą w dowolne wzory, pietruszką, sałatą lub pokrojoną w plasterki cytryną. Już na etapie krojenia warzyw i układania porcji ryby przed zalaniem wywarem, pomyśl o tym, w jakiej formie chcesz podać danie. Warzywom możesz nadać bardziej ozdobne kształty i poukładać je wedle własnej fantazji. Karp w galarecie najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa albo z gotowanym jajkiem. Zobacz, jak go przyrządzić i już w tym roku podaj w święta tę popularną potrawę!