
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 sztuk
5 sztuk
2 sztuki
5 łyżeczek
1 szczypta
3 szczypty
2 łyżki
3 sztuki
20 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokroić w dzwonka grubości ok. 2cm. Posolić. Warzywa obrać, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy, głowę bez oczu, ogon i płetwy. Ugotować wywar (ok. 30min), przecedzić. Dzwonka ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20min.
Krok 2
Wyjąć karpia łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Wywar gotować aż zostanie ok. 0,5l. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i zmielonym pieprzem. W wywarze rozpuścić żelatynę.
Krok 3
Zalać rybę cienką warstwą galarety. Gdy zastygnie, ozdobić groszkiem, marchewką z wywaru - zalać galaretą. Gdy zastygnie ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w galarecie
Popularne świąteczne danie, w którego wykonaniu mistrzyniami były nasze babcie, wcale nie jest takie trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Karp ma intensywny smak, któremu delikatności dodają gotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i groszek konserwowy – oraz oczywiście wywar tworzący potem rybną galaretkę. Aby całość dobrze się ścięła, należy wstawić ją na jakiś czas do lodówki – dlatego też pamiętaj, by rozpocząć przyrządzanie karpia w galarecie odpowiednio wcześnie przed wigilijną ucztą. Potrawę możesz przyozdobić marchewką wyciętą w dowolne wzory, pietruszką, sałatą lub pokrojoną w plasterki cytryną. Już na etapie krojenia warzyw i układania porcji ryby przed zalaniem wywarem, pomyśl o tym, w jakiej formie chcesz podać danie. Warzywom możesz nadać bardziej ozdobne kształty i poukładać je wedle własnej fantazji. Karp w galarecie najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa albo z gotowanym jajkiem. Zobacz, jak go przyrządzić i już w tym roku podaj w święta tę popularną potrawę!