Przepis na tradycyjnego karpia w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w galarecie

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

5 łyżeczek

1 szczypta

3 szczypty

2 łyżki

3 sztuki

20 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy i ogon. Umyć i pokroić w dzwonka grubości ok. 2cm. Posolić. Warzywa obrać, zalać 1,5l wody, dodać przyprawy, głowę bez oczu, ogon i płetwy. Ugotować wywar (ok. 30min), przecedzić. Dzwonka ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20min.

Krok 2

Wyjąć karpia łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Wywar gotować aż zostanie ok. 0,5l. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i zmielonym pieprzem. W wywarze rozpuścić żelatynę.

Krok 3

Zalać rybę cienką warstwą galarety. Gdy zastygnie, ozdobić groszkiem, marchewką z wywaru - zalać galaretą. Gdy zastygnie ozdobić natką pietruszki. Smacznego!

magnolia0joaska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Popularne świąteczne danie, w którego wykonaniu mistrzyniami były nasze babcie, wcale nie jest takie trudne w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Karp ma intensywny smak, któremu delikatności dodają gotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i groszek konserwowy – oraz oczywiście wywar tworzący potem rybną galaretkę. Aby całość dobrze się ścięła, należy wstawić ją na jakiś czas do lodówki – dlatego też pamiętaj, by rozpocząć przyrządzanie karpia w galarecie odpowiednio wcześnie przed wigilijną ucztą. Potrawę możesz przyozdobić marchewką wyciętą w dowolne wzory, pietruszką, sałatą lub pokrojoną w plasterki cytryną. Już na etapie krojenia warzyw i układania porcji ryby przed zalaniem wywarem, pomyśl o tym, w jakiej formie chcesz podać danie. Warzywom możesz nadać bardziej ozdobne kształty i poukładać je wedle własnej fantazji. Karp w galarecie najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiącego pieczywa albo z gotowanym jajkiem. Zobacz, jak go przyrządzić i już w tym roku podaj w święta tę popularną potrawę!