
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
12 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Krok 2
W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3
Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.

Krok 4
Ostrożnie wyjmij karpia, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.

Krok 5
Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do gotowania karpia.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp oblany masłem
Karp z tego przepisu to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Zanim zaczniesz przygotowywać tę potrawę, rybę podziel na dzwonka, natrzyj przyprawą i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj wywar z dodatkiem warzyw (selera, marchwi, pora oraz cebuli), a także kostek bulionowych. Jeśli chcesz podkreślić smak dania, skrop całość odrobiną soku z cytryny. Pod koniec wrzuć kawałki karpia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie. Ułożoną na półmisku rybę polej roztopionym tłuszczem i udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzennymi, plastrami cytryny oraz posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do karpia będą także suszone grzyby, papryka, skórka cytrynowa, migdały, a nawet mięta czy chrzan. Gorącą potrawę możesz podawać razem z ziemniakami oraz zielonym groszkiem, sałatą lub surówką z czerwonej kapusty. Nie czekaj do świąt – przygotuj karpia według tego przepisu także na inną okazję. Życzymy smacznego.



































