Karp oblany masłem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp oblany masłem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
56 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

12 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karpia podziel na dzwonka, natrzyj solą i pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu.

Karp oblany masłem - Krok 1

Krok 2

W naczyniu do gotowania ryb ugotuj wywar z warzyw i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Karp oblany masłem - Krok 2

Krok 3

Włóż do wrzątku karpia. Wywar możesz lekko skropić sokiem z cytryny. Gotuj do miękkości na bardzo małym ogniu.

Karp oblany masłem - Krok 3

Krok 4

Ostrożnie wyjmij karpia, ułóż na półmisku, udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzeniowymi, plastrami cytryny i zieleniną.

Karp oblany masłem - Krok 4

Krok 5

Gorącą potrawę polej lekko zrumienionym lub roztopionym masłem. Można do polewania zużyć również masło służące wcześniej do gotowania karpia.

Karp oblany masłem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 26.11.2020

    TAK. Uwielbiam karpia, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt, a wersja gotowana pozbawia nas nieprzyjemnego zapachu ryb smażonych.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp oblany masłem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp oblany masłemKarp oblany masłem

Karp z tego przepisu to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Zanim zaczniesz przygotowywać tę potrawę, rybę podziel na dzwonka, natrzyj przyprawą i odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj wywar z dodatkiem warzyw (selera, marchwi, pora oraz cebuli), a także kostek bulionowych. Jeśli chcesz podkreślić smak dania, skrop całość odrobiną soku z cytryny. Pod koniec wrzuć kawałki karpia i gotuj na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie. Ułożoną na półmisku rybę polej roztopionym tłuszczem i udekoruj pokrojonymi w talarki warzywami korzennymi, plastrami cytryny oraz posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do karpia będą także suszone grzyby, papryka, skórka cytrynowa, migdały, a nawet mięta czy chrzan. Gorącą potrawę możesz podawać razem z ziemniakami oraz zielonym groszkiem, sałatą lub surówką z czerwonej kapusty. Nie czekaj do świąt – przygotuj karpia według tego przepisu także na inną okazję. Życzymy smacznego.