
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
4 łyżki
1.5 szklanki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
2 szczypty
2 sztuki
2 łyżki
5 szklanek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela i oczy.
Krok 2
Obierz warzywa i włóż do dużego rondla, następnie zalej 5 szklankami wody.
Krok 3
Dodaj liście laurowe, dwie kostki Knorr oraz pieprz i szczyptę cukru.
Krok 4
Gotuj wywar przez około 10 minut. Następnie włóż rybę i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij karpia i przełóż na półmisek, wywar odcedź.
Krok 5
Stop w małym rondelku masło i miód. Dodaj utarty na tarce piernik, wlej 2 szklanki wywaru i gotuj przez około 7 minut na małym ogniu. Dodaj rodzynki, sok z cytryny i szczyptę cukru.
Krok 6
Obierz ze skórki i sparz migdały, następnie połącz je z przygotowanym sosem. Polej nim rybę, po czym udekoruj półmisek plastrami cytryny oraz natką pietruszki.

Dobra rada:
Podawaj na gorąco z łazankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp w szarym sosie
Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu, tartego piernika, rybno-warzywnego wywaru, rodzynków i migdałów jest dobrą alternatywą dla panierowanej ryby. Karp w szarym sosie swoim smakiem przypomina nieco karpia po żydowsku, również serwowanego w słodko-pikantnej wersji. Gotowane mięso ryby jest delikatne, a jednocześnie wyraziste. Podaje się je na półmisku ozdobionym plastrami cytryny oraz natką pietruszki, polane sosem. Jako dekoracji używa się też czerwonej karbowanej sałaty i plastrów marchewki. Do tak przygotowanej potrawy pasuje białe pieczywo. Można ją także serwować z ryżem lub kaszą jęczmienną. W takiej postaci sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Dobrze będą się z nią także komponować gotowane ziemniaki. W roli warzywnego dodatku do karpia w szarym sosie sprawdzi się kiszona kapusta z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do ryby surówkę z marchewki lub selera. Przygotuj tę świąteczną potrawę według podanego przepisu.