Karp w szarym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

155 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

1.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 szczypty

2 sztuki

2 łyżki

5 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela i oczy.

Krok 2

Obierz warzywa i włóż do dużego rondla, następnie zalej 5 szklankami wody.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, dwie kostki Knorr oraz pieprz i szczyptę cukru.

Krok 4

Gotuj wywar przez około 10 minut. Następnie włóż rybę i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij karpia i przełóż na półmisek, wywar odcedź.

Krok 5

Stop w małym rondelku masło i miód. Dodaj utarty na tarce piernik, wlej 2 szklanki wywaru i gotuj przez około 7 minut na małym ogniu. Dodaj rodzynki, sok z cytryny i szczyptę cukru.

Krok 6

Obierz ze skórki i sparz migdały, następnie połącz je z przygotowanym sosem. Polej nim rybę, po czym udekoruj półmisek plastrami cytryny oraz natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj na gorąco z łazankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w szarym sosieKarp w szarym sosie

Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu, tartego piernika, rybno-warzywnego wywaru, rodzynków i migdałów jest dobrą alternatywą dla panierowanej ryby. Karp w szarym sosie swoim smakiem przypomina nieco karpia po żydowsku, również serwowanego w słodko-pikantnej wersji. Gotowane mięso ryby jest delikatne, a jednocześnie wyraziste. Podaje się je na półmisku ozdobionym plastrami cytryny oraz natką pietruszki, polane sosem. Jako dekoracji używa się też czerwonej karbowanej sałaty i plastrów marchewki. Do tak przygotowanej potrawy pasuje białe pieczywo. Można ją także serwować z ryżem lub kaszą jęczmienną. W takiej postaci sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Dobrze będą się z nią także komponować gotowane ziemniaki. W roli warzywnego dodatku do karpia w szarym sosie sprawdzi się kiszona kapusta z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do ryby surówkę z marchewki lub selera. Przygotuj tę świąteczną potrawę według podanego przepisu.