Karp w szarym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp w szarym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

155 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

4 łyżki

1.5 szklanki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 szczypty

2 sztuki

2 łyżki

5 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, usuń skrzela i oczy.

Krok 2

Obierz warzywa i włóż do dużego rondla, następnie zalej 5 szklankami wody.

Krok 3

Dodaj liście laurowe, dwie kostki Knorr oraz pieprz i szczyptę cukru.

Krok 4

Gotuj wywar przez około 10 minut. Następnie włóż rybę i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij karpia i przełóż na półmisek, wywar odcedź.

Krok 5

Stop w małym rondelku masło i miód. Dodaj utarty na tarce piernik, wlej 2 szklanki wywaru i gotuj przez około 7 minut na małym ogniu. Dodaj rodzynki, sok z cytryny i szczyptę cukru.

Krok 6

Obierz ze skórki i sparz migdały, następnie połącz je z przygotowanym sosem. Polej nim rybę, po czym udekoruj półmisek plastrami cytryny oraz natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj na gorąco z łazankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w szarym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w szarym sosieKarp w szarym sosie

Karp to obowiązkowy element na wigilijnym stole. Podany ze słodko-pikantnym sosem na bazie miodu, tartego piernika, rybno-warzywnego wywaru, rodzynków i migdałów jest dobrą alternatywą dla panierowanej ryby. Karp w szarym sosie swoim smakiem przypomina nieco karpia po żydowsku, również serwowanego w słodko-pikantnej wersji. Gotowane mięso ryby jest delikatne, a jednocześnie wyraziste. Podaje się je na półmisku ozdobionym plastrami cytryny oraz natką pietruszki, polane sosem. Jako dekoracji używa się też czerwonej karbowanej sałaty i plastrów marchewki. Do tak przygotowanej potrawy pasuje białe pieczywo. Można ją także serwować z ryżem lub kaszą jęczmienną. W takiej postaci sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i kolacja. Dobrze będą się z nią także komponować gotowane ziemniaki. W roli warzywnego dodatku do karpia w szarym sosie sprawdzi się kiszona kapusta z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Jeśli wolisz świeże warzywa, podaj do ryby surówkę z marchewki lub selera. Przygotuj tę świąteczną potrawę według podanego przepisu.