
Składniki
1 kilogram
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
4 łyżki
1 litr
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj i obierz. Włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj. Dodaj liść i ziele. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj jeszcze 30 minut.

Krok 2
Karpia oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka.

Krok 3
Wywar przecedź. Dzwonka wkładaj do wywaru i gotuj kilka minut. Następnie delikatnie wyjmuj z wywaru cedzakową łyżką na półmisek i wystudź.

Krok 4
Pozostały wywar dopraw do smaku, przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę - ostudź, aby wywar nieco stężał.

Krok 5
Na półmisku ułóż dekoracyjnie wystudzone dzwonka ryby i zalej galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Karp w galarecie
Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polskich domach ten gatunek ryby słodkowodnej je się wyłącznie tego dnia. Tym bardziej należy zrobić wszystko, aby wyjątkowo smakowała. Karpia podaje się zarówno na ciepło – smażonego w panierce lub pieczonego, ale szerokie grono wielbicieli zachwala również jej wariant na zimno. Jeśli chcesz, aby karp został podany jako część zimnej płyty, proponujemy przygotować go w galarecie. Niewielkie kawałki delikatnego fileta z karpia doskonale nadają się na tego typu przekąskę. Całość bez problemu przygotujesz samodzielnie. Galareta powstanie z bulionu warzywnego i żelatyny. Pamiętaj tylko, aby dokładnie rozprowadzić żelatynę najpierw w niewielkiej ilości gorącego płynu, a później dodać do pozostałej części wywaru. Dzięki temu nie powstaną grudki. Poszczególne składniki poukładaj warstwami, co po zastygnięciu i pokrojeniu galarety w plastry da piękny efekt. Do ozdobienia półmiska koniecznie użyj cytryny.