Karp w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
534 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1032 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1068 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj i obierz. Włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj. Dodaj liść i ziele. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj jeszcze 30 minut.

Karp w galarecie - Krok 1

Krok 2

Karpia oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka.

Karp w galarecie - Krok 2

Krok 3

Wywar przecedź. Dzwonka wkładaj do wywaru i gotuj kilka minut. Następnie delikatnie wyjmuj z wywaru cedzakową łyżką na półmisek i wystudź.

Karp w galarecie - Krok 3

Krok 4

Pozostały wywar dopraw do smaku, przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę - ostudź, aby wywar nieco stężał.

Karp w galarecie - Krok 4

Krok 5

Na półmisku ułóż dekoracyjnie wystudzone dzwonka ryby i zalej galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki.

Karp w galarecie - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • tm

    tm , 25.12.2023

    to danie mojego dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edi

    Edi , 11.12.2020

    TAK* Dzisiok jo to sykowała i se karpia ryktowała, nigdy wcyśnij nie robiła i sie w końcu łodwozyla, pzepis cudny, smak nieziemski ! sycka w chałpie tak łozekli. Jo na koniec tak zrobiła ze se galaretecke pietruskowo -cytrynkowym sosie zatopila Więc i u nos pod Tatrami w Święta karpia se zrobimy i w Wigilię podzielimy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 21.12.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agne Neszka

    Agne Neszka , 18.12.2015

    Polecam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polskich domach ten gatunek ryby słodkowodnej je się wyłącznie tego dnia. Tym bardziej należy zrobić wszystko, aby wyjątkowo smakowała. Karpia podaje się zarówno na ciepło – smażonego w panierce lub pieczonego, ale szerokie grono wielbicieli zachwala również jej wariant na zimno. Jeśli chcesz, aby karp został podany jako część zimnej płyty, proponujemy przygotować go w galarecie. Niewielkie kawałki delikatnego fileta z karpia doskonale nadają się na tego typu przekąskę. Całość bez problemu przygotujesz samodzielnie. Galareta powstanie z bulionu warzywnego i żelatyny. Pamiętaj tylko, aby dokładnie rozprowadzić żelatynę najpierw w niewielkiej ilości gorącego płynu, a później dodać do pozostałej części wywaru. Dzięki temu nie powstaną grudki. Poszczególne składniki poukładaj warstwami, co po zastygnięciu i pokrojeniu galarety w plastry da piękny efekt. Do ozdobienia półmiska koniecznie użyj cytryny.