Karp w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

527 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

960 osób wydrukowało

Pobierz pdf

974 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj i obierz. Włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj. Dodaj liść i ziele. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj jeszcze 30 minut.

Karp w galarecie - Krok 1

Krok 2

Karpia oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka.

Karp w galarecie - Krok 2

Krok 3

Wywar przecedź. Dzwonka wkładaj do wywaru i gotuj kilka minut. Następnie delikatnie wyjmuj z wywaru cedzakową łyżką na półmisek i wystudź.

Karp w galarecie - Krok 3

Krok 4

Pozostały wywar dopraw do smaku, przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę - ostudź, aby wywar nieco stężał.

Karp w galarecie - Krok 4

Krok 5

Na półmisku ułóż dekoracyjnie wystudzone dzwonka ryby i zalej galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki.

Karp w galarecie - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Edi

    Edi , 11.12.2020

    TAK* Dzisiok jo to sykowała i se karpia ryktowała, nigdy wcyśnij nie robiła i sie w końcu łodwozyla, pzepis cudny, smak nieziemski ! sycka w chałpie tak łozekli. Jo na koniec tak zrobiła ze se galaretecke pietruskowo -cytrynkowym sosie zatopila Więc i u nos pod Tatrami w Święta karpia se zrobimy i w Wigilię podzielimy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 21.12.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agne Neszka

    Agne Neszka , 18.12.2015

    Polecam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polskich domach ten gatunek ryby słodkowodnej je się wyłącznie tego dnia. Tym bardziej należy zrobić wszystko, aby wyjątkowo smakowała. Karpia podaje się zarówno na ciepło – smażonego w panierce lub pieczonego, ale szerokie grono wielbicieli zachwala również jej wariant na zimno. Jeśli chcesz, aby karp został podany jako część zimnej płyty, proponujemy przygotować go w galarecie. Niewielkie kawałki delikatnego fileta z karpia doskonale nadają się na tego typu przekąskę. Całość bez problemu przygotujesz samodzielnie. Galareta powstanie z bulionu warzywnego i żelatyny. Pamiętaj tylko, aby dokładnie rozprowadzić żelatynę najpierw w niewielkiej ilości gorącego płynu, a później dodać do pozostałej części wywaru. Dzięki temu nie powstaną grudki. Poszczególne składniki poukładaj warstwami, co po zastygnięciu i pokrojeniu galarety w plastry da piękny efekt. Do ozdobienia półmiska koniecznie użyj cytryny.