Karp w galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp w galarecie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

521 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

934 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

935 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

4 łyżki

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj i obierz. Włóż do garnka, zalej 1 litrem wody i zagotuj. Dodaj liść i ziele. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj jeszcze 30 minut.

Karp w galarecie - Krok 1

Krok 2

Karpia oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka.

Karp w galarecie - Krok 2

Krok 3

Wywar przecedź. Dzwonka wkładaj do wywaru i gotuj kilka minut. Następnie delikatnie wyjmuj z wywaru cedzakową łyżką na półmisek i wystudź.

Karp w galarecie - Krok 3

Krok 4

Pozostały wywar dopraw do smaku, przecedź przez lnianą ściereczkę i rozpuść w nim żelatynę - ostudź, aby wywar nieco stężał.

Karp w galarecie - Krok 4

Krok 5

Na półmisku ułóż dekoracyjnie wystudzone dzwonka ryby i zalej galaretą. Udekoruj i wstaw do lodówki.

Karp w galarecie - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Maria Grabowska

    Maria Grabowska , 21.12.2018

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agne Neszka

    Agne Neszka , 18.12.2015

    Polecam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp w galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp w galarecieKarp w galarecie

Karp to ryba symboliczna, w naszej tradycji kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. W wielu polskich domach ten gatunek ryby słodkowodnej je się wyłącznie tego dnia. Tym bardziej należy zrobić wszystko, aby wyjątkowo smakowała. Karpia podaje się zarówno na ciepło – smażonego w panierce lub pieczonego, ale szerokie grono wielbicieli zachwala również jej wariant na zimno. Jeśli chcesz, aby karp został podany jako część zimnej płyty, proponujemy przygotować go w galarecie. Niewielkie kawałki delikatnego fileta z karpia doskonale nadają się na tego typu przekąskę. Całość bez problemu przygotujesz samodzielnie. Galareta powstanie z bulionu warzywnego i żelatyny. Pamiętaj tylko, aby dokładnie rozprowadzić żelatynę najpierw w niewielkiej ilości gorącego płynu, a później dodać do pozostałej części wywaru. Dzięki temu nie powstaną grudki. Poszczególne składniki poukładaj warstwami, co po zastygnięciu i pokrojeniu galarety w plastry da piękny efekt. Do ozdobienia półmiska koniecznie użyj cytryny.