Galantyna – co to jest i jak zrobić to danie w galarecie?
Galantyna to specjał kuchni polskiej, który najczęściej gości na naszych stołach podczas rodzinnych uroczystości. Ta wykwintna rolada z mięsa i jarzyn w galarecie zrobi furorę na każdym spotkaniu i szybko zniknie z talerzy! Zastanawiacie się, z jakich składników przygotować galantynę? A może chcecie, żeby następnym razem zachwyciła smakiem Waszych gości? Jeżeli tak, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie dobrze galantynę. Zapraszamy!
Galantyna – co to?
Galantyna to przysmak, który jest dobrze znany każdemu fanowi mięsnych wyrobów. Ta aromatyczna galareta z kawałkami gotowanego mięsa i jarzyn wyróżnia się sprężystą konsystencją, doskonałym aromatem i bogatym wnętrzem. Same walory! Nic więc dziwnego, że tak często gości na naszych stołach podczas większych, rodzinnych uroczystości. Co to jest galantyna? Być może kojarzycie tę nazwę z innym przysmakiem? Nie jesteście w błędzie, ponieważ w średniowieczu określano w ten sposób sosy o wyjątkowo gęstej konsystencji! Dziś jednak galantyna to znakomity wyrób, który powinien zagościć w Waszym menu. Sprawdźcie, z czego przygotować ten specjał.
Galantyna w galarecie – z czego ją zrobić?
Zapewne zastanawiacie się, z jakich składników przygotować galantynę. Do zrobienia farszu do środka tego specjału możecie użyć różnych rodzajów mięs. Najbardziej popularny jest jednak drób – kurczak lub indyk. Dobrze sprawdzą się również ryby, boczek oraz dziczyzna. Wybierzcie ulubione mięso, a galareta z pewnością wyjdzie doskonale. Do przygotowania galantyny niezbędne są również warzywa. Najlepiej sprawdzi się włoszczyzna, czyli gotowy zestaw, który bez problemu znajdziecie na każdym straganie. Wiele osób decyduje się również na dodanie pieczarek, jednak nie jest to podstawowy składnik naszej galarety. Jak zrobić galantynę? Krążą pogłoski, że to trudne zadanie. Czy się z tym zgadzamy?
Galantyna – jak zrobić?
Zrobienie galantyny jest prostym, lecz czasochłonnym zadaniem. Całość przygotowań może zająć nawet kilkanaście godzin! Warto więc zabrać się za to w wolny weekend i przyrządzić nasz specjał bez żadnego pośpiechu. Jak się robi galantynę? Jeżeli chcecie przygotować ten przysmak z kury, to pierwszym krokiem jest oczyszczenie mięsa i zdjęcie z niego skóry. Później należy obrać kurę z kości, drobno zmielić kawałki i połączyć z pokrojonymi warzywami. Kolejną czynnością jest oczywiście usmażenie omletów. Galantyna co to jest? Nasz przysmak ma kształt rolady, dlatego na koniec należy wyłożyć na desce ścierkę i skórę z kury, a później położyć na niej omlety oraz mięsny farsz i ciasno zawinąć. Ostatnim etapem jest gotowanie galantyny i rozwinięcie jej ze ściereczki. Gotowe! Pyszna przekąska może wylądować na stole!
Galantyna w Waszym jadłospisie
Co to galantyna? Pochwalcie się swoimi umiejętnościami i działajcie w kuchni! Poznajcie kilka przepisów, które pomogą Wam udoskonalić jadłospis. Jesteście ciekawi?
Jeżeli zastanawiacie się, z czym podawać galantynę, to chleb z garnka jest doskonałym konceptem. Chrupiące pieczywo będzie idealnym uzupełnieniem aromatycznej galarety. Równie pysznie smakuje tradycyjny chleb na zakwasie. Połóżcie na nim kawałek galantyny, a efekty Was zachwycą!
Zawsze przygotowywaliście galantynę z kurczaka? Pora spróbować czegoś nowego! Co powiecie na galantynę z kaczki? Zapewniamy, że ten przysmak zniknie z talerzy Waszych gości w kilka minut. A do wnętrza tego specjału możecie jeszcze dorzucić kilka plasterków glazurowanej szynki. Smacznego!
Komentarze (0)