Chleb z garnka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z garnka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

16 gramów

270 mililitrów

1 łyżka

5 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier i przyprawę Knorr umieść w kielichu robota kuchennego.

Chleb z garnka - Krok 1

Krok 2

Za pomocą haka wyrób ciasto, następnie szczelnie je przykryj i odstaw do lodówki na ok. 10 godz.

Chleb z garnka - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie przełóż ciasto na stolnice oprószoną mąką i zagnieć.

Chleb z garnka - Krok 3

Krok 4

Uformuj kule i przełóż do wysokiego garnka wysmarowanego olejem. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Chleb z garnka - Krok 4

Krok 5

Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 190 st. C, zdejmij pokrywkę z garnka i piecz jeszcze 40 min.

Chleb z garnka - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z garnka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb z garnkaChleb z garnka

Nie ma to jak domowy chleb! Sam proces jego przygotowania jest niezwykle przyjemny, ponieważ aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia sprawia, że ślinianki zaczynają pracować bardziej intensywnie. Tym bardziej, że w naszym przepisie na chleb z garnka nie brakuje nut rozmarynu, które dodatkowo urozmaicają ten wyśmienity wypiek. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku.

Dla kogo?

Przepis na chleb z garnka dedykujemy kucharzom, którym wydawało się, że jego samodzielne pieczenie to wiedza tajemna, wymagająca dużego doświadczenia i niemalże magicznych zaklęć. Przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.

Na jaką okazję?

Chleb z garnka to doskonała podstawa śniadania, dzięki któremu dobrze zaczniesz dzień. Sprawdza się także w porze kolacji, nic też nie stoi na przeszkodzie, by poczęstować nim gości podczas kameralnego spotkania w gronie przyjaciół i znajomych. Wystarczy trochę świeżego masła albo domowa pasta warzywna, by skomponować wyborną ucztę.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, że woda potrzebna do wyrobienia ciasta nie może być ani zbyt zimna, ani za gorąca. W takich warunkach drożdże nie będą miały szansy zadziałać i chleb nie wyrośnie.

Dla urozmaicenia:

Mimo że tym razem postawiliśmy na przyprawienie chleba rozmarynem, możesz poeksperymentować także z innymi dodatkami. Ziarenka czarnuszki będą świetnie się z nim komponować. Niektórzy kucharze chwalą sobie dodatek suszonej bazylii lub charakterystycznej kolendry. Czy wiesz już, jak będzie smakować twój chleb z garnka?