
Składniki
500 gramów
16 gramów
270 mililitrów
1 łyżka
5 mililitrów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier i przyprawę Knorr umieść w kielichu robota kuchennego.

Krok 2
Za pomocą haka wyrób ciasto, następnie szczelnie je przykryj i odstaw do lodówki na ok. 10 godz.

Krok 3
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnice oprószoną mąką i zagnieć.

Krok 4
Uformuj kule i przełóż do wysokiego garnka wysmarowanego olejem. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Krok 5
Wyrośnięte ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 190 st. C, zdejmij pokrywkę z garnka i piecz jeszcze 40 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Chleb z garnka
Chleb z garnka
Nie ma to jak domowy chleb! Sam proces jego przygotowania jest niezwykle przyjemny, ponieważ aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia sprawia, że ślinianki zaczynają pracować bardziej intensywnie. Tym bardziej, że w naszym przepisie na chleb z garnka nie brakuje nut rozmarynu, które dodatkowo urozmaicają ten wyśmienity wypiek. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku.
Dla kogo?
Przepis na chleb z garnka dedykujemy kucharzom, którym wydawało się, że jego samodzielne pieczenie to wiedza tajemna, wymagająca dużego doświadczenia i niemalże magicznych zaklęć. Przekonaj się, że to wcale nie jest trudne.
Na jaką okazję?
Chleb z garnka to doskonała podstawa śniadania, dzięki któremu dobrze zaczniesz dzień. Sprawdza się także w porze kolacji, nic też nie stoi na przeszkodzie, by poczęstować nim gości podczas kameralnego spotkania w gronie przyjaciół i znajomych. Wystarczy trochę świeżego masła albo domowa pasta warzywna, by skomponować wyborną ucztę.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, że woda potrzebna do wyrobienia ciasta nie może być ani zbyt zimna, ani za gorąca. W takich warunkach drożdże nie będą miały szansy zadziałać i chleb nie wyrośnie.
Dla urozmaicenia:
Mimo że tym razem postawiliśmy na przyprawienie chleba rozmarynem, możesz poeksperymentować także z innymi dodatkami. Ziarenka czarnuszki będą świetnie się z nim komponować. Niektórzy kucharze chwalą sobie dodatek suszonej bazylii lub charakterystycznej kolendry. Czy wiesz już, jak będzie smakować twój chleb z garnka?



































