Chlebek rwany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek rwany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
53 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masło ziołowe:

50 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

20 mililitrów

10 listki

ciasto:

500 gramów

35 gramów

270 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Chlebek rwany - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masło ziołowe. Do miski włóż posiekane zioła, szalotkę, masło, oliwę, czosnkowe mini kostki Knorr, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Chlebek rwany - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i 250 ml letniego mleka. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chlebek rwany - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na wielkość blachy. Posmaruj masłem czosnkowym i pokrój na kwadraty ok. 4x4 cm.

Chlebek rwany - Krok 4

Krok 5

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki, tak aby strona z masełkiem była w środku i przełóż je kolejno do formy.

Chlebek rwany - Krok 5

Krok 6

Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmaruj resztą mleka mleka (20 ml) i piecz przez 25 min. w temperaturze 200 st. C (opcja grzałki góra-dól).

Chlebek rwany - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej