Chlebek rwany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebek rwany

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
53 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masło ziołowe:

50 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

20 mililitrów

10 listki

ciasto:

500 gramów

35 gramów

270 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła umyj i drobno posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Chlebek rwany - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masło ziołowe. Do miski włóż posiekane zioła, szalotkę, masło, oliwę, czosnkowe mini kostki Knorr, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Chlebek rwany - Krok 2

Krok 3

Przygotuj ciasto. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier, oliwę z oliwek i 250 ml letniego mleka. Ciasto wyrabiaj za pomocą haka do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chlebek rwany - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na wielkość blachy. Posmaruj masłem czosnkowym i pokrój na kwadraty ok. 4x4 cm.

Chlebek rwany - Krok 4

Krok 5

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj kulki, tak aby strona z masełkiem była w środku i przełóż je kolejno do formy.

Chlebek rwany - Krok 5

Krok 6

Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Wyrośnięte ciasto posmaruj resztą mleka mleka (20 ml) i piecz przez 25 min. w temperaturze 200 st. C (opcja grzałki góra-dól).

Chlebek rwany - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebek rwany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej