
Składniki
1.2 kilograma
1 słoik
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
100 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i obetnij końcówki kości. Mięso zamarynuj, obsypując je delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Pokrój paprykę i cukinię, szalotki rozkrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, po czym przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej gorącej oliwie obsmaż paprykę, cukinię, połówki cebulek. Następnie dorzuć czosnek, dodaj kurczaka, rozmaryn, szałwię oraz oliwki.

Krok 4
Całość zalej Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr.

Krok 5
Duś pod przykryciem około 20 minut, dopraw do smaku pokrojonymi listkami bazylii. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos śmietanowo-paprykowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po hiszpańsku
Kuchnia hiszpańska to wiele inspiracji na smaczne dania. Tym razem połącz kurczaka z kremowym sosem, papryką i oliwkami. Będziesz potrzebować pałek z kurczaka, które należy natrzeć mieszanką przypraw do drobiu i odstawić na chwilę, aby nabrały wyjątkowego, wyrazistego smaku. Następnie podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z oliwek i zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojone w kostkę warzywa: czerwoną i zieloną paprykę, cukinię oraz przepołowione szalotki. Po chwili dodaj na patelnię drobno posiekany czosnek, kurczaka oraz czarne oliwki. Do przyprawienia użyj rozmarynu oraz świeżych liści szałwii, które nadadzą potrawie wyrazistości. Na koniec zalej całość paprykowo-śmietanowym sosem i duś pod przykryciem przez sugerowany w przepisie czas. Podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. brązowego, a do dekoracji wykorzystaj listki bazylii. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia nasz przepis na kurczaka po hiszpańsku. Koniecznie go wypróbuj przy najbliższej okazji.