
Składniki
1.2 kilograma
1 słoik
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
100 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i obetnij końcówki kości. Mięso zamarynuj, obsypując je delikatnie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Pokrój paprykę i cukinię, szalotki rozkrój na pół. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż mięso, po czym przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej gorącej oliwie obsmaż paprykę, cukinię, połówki cebulek. Następnie dorzuć czosnek, dodaj kurczaka, rozmaryn, szałwię oraz oliwki.

Krok 4
Całość zalej Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr.

Krok 5
Duś pod przykryciem około 20 minut, dopraw do smaku pokrojonymi listkami bazylii. Tak przygotowanego kurczaka podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po hiszpańsku
Kuchnia hiszpańska to wiele inspiracji na smaczne dania. Tym razem połącz kurczaka z kremowym sosem, papryką i oliwkami. Będziesz potrzebować pałek z kurczaka, które należy natrzeć mieszanką przypraw do drobiu i odstawić na chwilę, aby nabrały wyjątkowego, wyrazistego smaku. Następnie podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z oliwek i zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojone w kostkę warzywa: czerwoną i zieloną paprykę, cukinię oraz przepołowione szalotki. Po chwili dodaj na patelnię drobno posiekany czosnek, kurczaka oraz czarne oliwki. Do przyprawienia użyj rozmarynu oraz świeżych liści szałwii, które nadadzą potrawie wyrazistości. Na koniec zalej całość paprykowo-śmietanowym sosem i duś pod przykryciem przez sugerowany w przepisie czas. Podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. brązowego, a do dekoracji wykorzystaj listki bazylii. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe, co świetnie udowadnia nasz przepis na kurczaka po hiszpańsku. Koniecznie go wypróbuj przy najbliższej okazji.