Kurczak z rondla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rondla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

239 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

80 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój kurczaka na mniejsze części. Posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr i pozostaw na około 20 minut.

Krok 2

W szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka ze wszystkich stron.

Krok 3

Całość zapraw śmietaną.

Krok 4

Pokrój paprykę, cebule, czosnek, pomidory oraz oliwki w plastry. Dodaj je do kurczaka, smaż chwilę, dodaj słodką paprykę, wszystko podlej szklanką wody. Następnie, żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr i szczyptę tymianku. Wszystko razem duś pod przykryciem przez około 30 minut- do momentu, gdy mięso stanie się miękkie, a sos lekko zgęstnieje.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    Na kurczaka w super postaci juz nie patrzec ale i sluchac o nim nie moge!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rondla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rondlaKurczak z rondla

Kurczak z rondla to pyszny i łatwy sposób na wykorzystanie całego korpusu. Uduś go w gęstym sosie na bazie śmietany, pomidorów, papryki i oliwek. Dopraw do smaku czosnkiem i czekaj po prostu, aż mięso zmięknie, stanie się soczyste i delikatne, oraz przejdzie smakiem i zapachem dodatków. Podziel kurczaka na części, tak, by wygodnie było umieścić je w naczyniu, a następnie podsmaż ze wszystkich stron – dzięki temu zachowa soczystość – i zapraw śmietaną. Potem dodaj do niego warzywa: pomidory, paprykę, cebulę i oliwki, dopraw świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podlej danie wodą, by powstał sos, i dodaj esencję, dzięki której mięso nabierze przyjemnego aromatu. Duś całość tak długo, aż mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje. Duszenie mięs to doskonały sposób na ich przyrządzenie, zwłaszcza białych – zmniejszysz w ten sposób ryzyko przesuszenia swojego dania. Kurczaka z rondla podawaj z ziemniakami lub ryżem. Przed podaniem posyp grubo posiekaną świeżą pietruszką. Sięgnij po nasz przepis, przygotowując najbliższy obiad.