
Składniki
1 sztuka
250 gramów
2 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, podziel na porcje, po czym ułóż w garnku i zalej minimalną ilością wody (tak, by całe mięso zostało pokryte).
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również przyprawy: cynamon szafran, rozpuszczone masło oraz Delikat Knorr. Całość zagotuj, po czy duś na małym ogniu przez 50-60 minut
Krok 3
Po tym czasie wyjmij kurczaka na osobny talerz, a do wywaru wrzuć śliwki (bez pestek) i gotuj je przez 15 minut.
Krok 4
Dopraw miodem i gotuj, dopóki wywar nie zgęstnieje i nie zmieni się w sos. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Podawaj go z ryżem, pamiętając, by całość polać sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej