Kurczak w miodzie (ze śliwkami) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w miodzie (ze śliwkami)

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, podziel na porcje, po czym ułóż w garnku i zalej minimalną ilością wody (tak, by całe mięso zostało pokryte).

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również przyprawy: cynamon szafran, rozpuszczone masło oraz Delikat Knorr. Całość zagotuj, po czy duś na małym ogniu przez 50-60 minut

Krok 3

Po tym czasie wyjmij kurczaka na osobny talerz, a do wywaru wrzuć śliwki (bez pestek) i gotuj je przez 15 minut.

Krok 4

Dopraw miodem i gotuj, dopóki wywar nie zgęstnieje i nie zmieni się w sos. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Podawaj go z ryżem, pamiętając, by całość polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej