Kurczak w miodzie (ze śliwkami) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w miodzie (ze śliwkami)

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

2 łyżki

1 łyżka

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, podziel na porcje, po czym ułóż w garnku i zalej minimalną ilością wody (tak, by całe mięso zostało pokryte).

Krok 2

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do garnka. Dodaj również przyprawy: cynamon szafran, rozpuszczone masło oraz Delikat Knorr. Całość zagotuj, po czy duś na małym ogniu przez 50-60 minut

Krok 3

Po tym czasie wyjmij kurczaka na osobny talerz, a do wywaru wrzuć śliwki (bez pestek) i gotuj je przez 15 minut.

Krok 4

Dopraw miodem i gotuj, dopóki wywar nie zgęstnieje i nie zmieni się w sos. Kurczaka włóż do sosu i podgrzej. Podawaj go z ryżem, pamiętając, by całość polać sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w miodzie (ze śliwkami) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej