Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem
średnie
8 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
3 sztuki
6 sztuk
500 gramów
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.
Krok 3
Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Krok 4
Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.
Krok 5
Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej