Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

6 sztuk

500 gramów

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.

Krok 3

Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Krok 4

Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.

Krok 5

Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).

Roxana Pol

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Zupa kwaśno-pikantna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej