Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

6 sztuk

500 gramów

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obficie solimy. Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.

Krok 3

Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym szpinakiem i plasterkiem topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Krok 4

Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.

Krok 5

Gotowe pakunki z kurczakiem smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C. Kurczak w środku powinien mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że mięso jest owinięte nie wysycha).

Roxana Pol

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w cieście nadziewany szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka grecka z jogurtem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej