
Składniki
400 gramów
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.
Krok 2
Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.
Krok 4
Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycki kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.






























