Azjatycki kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatycki kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

631 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.

Krok 4

Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki kurczak z warzywamiAzjatycki kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.