Azjatycki kurczak z warzywami - po azjatycku | Przepisy.pl pixel

Azjatycki kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
403 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

645 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.

Krok 4

Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki kurczak z warzywamiAzjatycki kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.