Azjatycki kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatycki kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

531 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.

Krok 2

Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.

Krok 4

Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki kurczak z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki kurczak z warzywamiAzjatycki kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.