Składniki
400 gramów
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w paski. W miseczce wymieszaj z przyprawą Knorr, mąką ziemniaczaną oraz imbirem.
Krok 2
Papryki oraz cebulę pokrój w paski. Czosnek posiekaj drobno.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni, na oliwie, przesmaż zamarynowanego kurczaka. W następnej kolejności dodaj rozdrobnione warzywa oraz czosnek. Dodaj olej sezamowy i smaż chwilę na dużym ogniu.
Krok 4
Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gdy powstały sos zgęstnieje, potrawa jest gotowa. Podawaj z ryżem i listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycki kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami to danie popularne w wielu krajach azjatyckich. To, co charakterystyczne dla kuchni tej części globu, to łączenie ze sobą bardzo różnych smaków – w tym przypadku miesza się słodycz z kwaśnością. Zamiast kroić kurczaka w kostkę lub rozbijać go na kotlety, pokrój go w paski. Tak samo postąp z warzywami – sprawi to, że będą się bardzo dobrze prezentować. Dobrym zabiegiem jest doprawienie mięsa imbirem, który nada mu oryginalnego smaku. Gotowe danie podawaj z ryżem, który będzie się bardzo dobrze komponował z resztą składników. Możesz serwować danie w małych miseczkach, a zamiast widelca i noża podać pałeczki. Pewnie nie każdy potrafi się nimi posługiwać, ale przy nauce będzie mnóstwo zabawy – może to być zatem dobra opcja na urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś.