
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
0.5 kilograma
1 szczypta
5 sztuk
150 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuła podziel na różyczki i gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź, ostudź i drobno pokrój.

Krok 2
Oddziel żółtka od białka i wymieszaj je z mąką i brokułem. W misce ubij białka z odrobiną soli następnie wymieszaj je z żółtkami i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie razem wymieszaj.

Krok 3
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Pomidory obierz ze skórek i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i smaż przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 4
Ciasto z brokułami wylej do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem blachy o wymiarach ok. 20x30 cm. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 5
Na ciepłe ciasto wyłóż farsz i zwiń w roladę następnie odstaw do lodówki, do schłodzenia, na 1 godz.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej