Roladki z pizzy z szynką, pieczarkami i oliwkami
trudne
10 osób zapisało
Składniki
400 gramów
7 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
90 gramów
200 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki ciasta zmiksuj i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 2
Składniki sosu wymieszaj, dodając 100 ml wody. Szynkę pokrój na plastry, a następnie na kawałki. Pieczarki obierz i pokrój na plastry. Oliwki pokrój na plasterki.
Krok 3
Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Rozsmaruj na nim sos, rozłóż składniki farszu. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 4
Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej