
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 plastry
20 gramów
2 łyżeczki
2 szczypty
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, ogórka i cebule cienko zetrzeć.
Krok 2
Pieczarki pokroić i podsmażyć.
Krok 3
Boczek drobno pokroić.
Krok 4
Wszystko wymieszać z przyprawą do mięs i musztardą.
Krok 5
Filety cienko rozbić i posypać rozkruszoną kostką knorr i nałożyć farsz.
Krok 6
Mięso zawinąć i zawiązać nitką w roladki.
Krok 7
Smażyć na tłuszczu na złoty kolor (można obsypać przyprawa do kurczaka). Podlać gorącą wodą i dusić około 30 minut. Danie pysznie smakuje z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki drobiowe
Poszukujesz przepisu na uniwersalne danie, które sprawdzi się jako obiad lub potrawa na gorącą kolację? Roladki drobiowe to doskonała propozycja. Wspaniale prezentują się na talerzu i zaskakują swoim smakiem. Sekretem udanego dania jest przyrządzenie wyrazistego farszu. W jego podstawowym składzie powinny znaleźć się: marchewka, cebula, ogórek kiszony, pieczarki i boczek. Składniki wystarczy drobno pokroić, a następnie dokładnie ze sobą wymieszać, doprawiając do smaku. Szukając odpowiednich przypraw, sięgnij po gotową mieszankę do mięs lub skomponuj własną na bazie suszonych ziół. Nie zapomnij o odrobinie pikanterii. Zapewni ją Twojemu daniu ostra papryka, curry, czosnek lub dodatek musztardy. Takim farszem posmaruj cienko rozbite filety kurczaka. Zawiń je w roladki i zawiąż nitką lub wzmocnij wykałaczką, tak aby podczas podsmażania i duszenia nie rozpadły się. Danie podawaj na ciepło z kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą bądź ryżem. Będzie smaczne także z sałatką z kapusty pekińskiej lub z sezonowych warzyw. Podstawową wersję farszu urozmaicaj, eksperymentując z rodzajem wędliny i włoszczyzną. Zainspiruj się i samodzielnie przyrządź roladki drobiowe!