Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobne piórka, a czosnek posiekaj.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 1

Krok 2

Następnie całość podsmaż w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj aż cebula zrobi się szklista.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz zioła i smaż całość jeszcze kilka minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 3

Krok 4

Zupę Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do garnka z cebulą. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do wysokich kokilek. Następnie z ciasta francuskiego wytnij okrągłe placki o średnicy szerszej o 1cm od kokilki w której jest zupa.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 5

Krok 6

Do zupy dodaj kawałki pokruszonego sera. Na wierzchu połóż ciasto francuskie i przyciśnij ręką aby przykleiło się do rantów naczynia.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 6

Krok 7

Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Podawaj jak tylko ciasto się zarumieni.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska zupa cebulowa zapiekana z seremFrancuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Gęsta, pachnąca zupa cebulowa z zapiekanym, ciągnącym się serem to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej oraz doskonała propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Choć jej smak i wygląd są dość wykwintne, wbrew pozorom wcale nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Bazą do zupy będą – oczywiście – białe cebule, pokrojone w piórka, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Podsmaża się je na mieszance oliwy z oliwek i margaryny. Dodatkowych walorów smakowych nadadzą zupie zioła – suszony estragon i majeranek, a także koncentrat pomidorowy. Gdy zupa będzie już gotowa, należy przygotować ją do podania. Będziesz potrzebować jednego arkusza ciasta francuskiego i sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli. Zupę przelej do kokilek, wsyp do niej pokruszony ser, a na wierzchu ułóż wycięte z ciasta francuskiego koło. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu miało atrakcyjny kolor. Cebulową podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Skorzystaj z tego przepisu na zapiekaną francuską zupę cebulową. Smacznego!