Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem
łatwe
219 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
40 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobne piórka, a czosnek posiekaj.

Krok 2
Następnie całość podsmaż w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj aż cebula zrobi się szklista.

Krok 3
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz zioła i smaż całość jeszcze kilka minut.

Krok 4
Zupę Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do garnka z cebulą. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.

Krok 5
Gotową zupę przelej do wysokich kokilek. Następnie z ciasta francuskiego wytnij okrągłe placki o średnicy szerszej o 1cm od kokilki w której jest zupa.

Krok 6
Do zupy dodaj kawałki pokruszonego sera. Na wierzchu połóż ciasto francuskie i przyciśnij ręką aby przykleiło się do rantów naczynia.

Krok 7
Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Podawaj jak tylko ciasto się zarumieni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem
Gęsta, pachnąca zupa cebulowa z zapiekanym, ciągnącym się serem to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej oraz doskonała propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Choć jej smak i wygląd są dość wykwintne, wbrew pozorom wcale nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Bazą do zupy będą – oczywiście – białe cebule, pokrojone w piórka, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Podsmaża się je na mieszance oliwy z oliwek i margaryny. Dodatkowych walorów smakowych nadadzą zupie zioła – suszony estragon i majeranek, a także koncentrat pomidorowy. Gdy zupa będzie już gotowa, należy przygotować ją do podania. Będziesz potrzebować jednego arkusza ciasta francuskiego i sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli. Zupę przelej do kokilek, wsyp do niej pokruszony ser, a na wierzchu ułóż wycięte z ciasta francuskiego koło. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu miało atrakcyjny kolor. Cebulową podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Skorzystaj z tego przepisu na zapiekaną francuską zupę cebulową. Smacznego!