Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

195 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

40 gramów

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobne piórka, a czosnek posiekaj.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 1

Krok 2

Następnie całość podsmaż w garnku z oliwą. Po chwili smażenia dodaj margarynę i poczekaj aż cebula zrobi się szklista.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj koncentrat pomidorowy oraz zioła i smaż całość jeszcze kilka minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 3

Krok 4

Zupę Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do garnka z cebulą. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 5 minut.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę przelej do wysokich kokilek. Następnie z ciasta francuskiego wytnij okrągłe placki o średnicy szerszej o 1cm od kokilki w której jest zupa.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 5

Krok 6

Do zupy dodaj kawałki pokruszonego sera. Na wierzchu połóż ciasto francuskie i przyciśnij ręką aby przykleiło się do rantów naczynia.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 6

Krok 7

Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i wstaw do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Podawaj jak tylko ciasto się zarumieni.

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kolorowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuska zupa cebulowa zapiekana z seremFrancuska zupa cebulowa zapiekana z serem

Gęsta, pachnąca zupa cebulowa z zapiekanym, ciągnącym się serem to jedno ze sztandarowych dań kuchni francuskiej oraz doskonała propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Choć jej smak i wygląd są dość wykwintne, wbrew pozorom wcale nie wymaga długich i skomplikowanych przygotowań. Bazą do zupy będą – oczywiście – białe cebule, pokrojone w piórka, z dodatkiem drobno posiekanego czosnku. Podsmaża się je na mieszance oliwy z oliwek i margaryny. Dodatkowych walorów smakowych nadadzą zupie zioła – suszony estragon i majeranek, a także koncentrat pomidorowy. Gdy zupa będzie już gotowa, należy przygotować ją do podania. Będziesz potrzebować jednego arkusza ciasta francuskiego i sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli. Zupę przelej do kokilek, wsyp do niej pokruszony ser, a na wierzchu ułóż wycięte z ciasta francuskiego koło. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym żółtkiem, aby po upieczeniu miało atrakcyjny kolor. Cebulową podawaj na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Skorzystaj z tego przepisu na zapiekaną francuską zupę cebulową. Smacznego!