Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
łatwe
924 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
grzanki czosnkowe:
10 sztuk
80 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w paski, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2
Wrzuć je na rozgrzany w szerokim garnku tłuszcz. Przesmaż. Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną na kawałki.

Krok 3
Wlej litr wody, dodaj pomidory, kostkę Knorr i gotuj zupę przez około 15 minut.

Krok 4
Szykuj grzanki. Kromki bagietki opiecz na patelni lub w piekarniku. Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj kawałkiem czosnku, posyp serem i znów opiecz. Na koniec posyp chilli. Podaj wraz z zupą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, czyli Česneková polévka. Udajmy się jednak w nieco dalszą podróż niż do naszych południowych sąsiadów i przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii. Zupa czosnkowa z czosnkowymi grzankami w iberyjskim wydaniu to prawdziwy rarytas. Jeśli lubicie wyrazisty smak czosnku, połączony z pomidorami i czerwoną papryką, znaleźliście idealny przepis dla siebie! Spróbujcie, a gwarantujemy, że zupa zagości w waszych domach na stałe.
Dla kogo?
Hiszpańska zupa to danie dla osób, które lubią intensywny aromat czosnku i wyrazisty smak potraw.
Na jaką okazję?
Przepis na zupę czosnkową z grzankami wykorzystajcie przede wszystkim podczas obiadów. Zupy nie powinno zabraknąć szczególnie w zimowe, chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Aby szybko obrać czosnek, wystarczy rozdzielić główkę na pojedyncze ząbki, wrzucić do słoika i energicznie potrząsać. Łupiny odłączą się od ząbków, dzięki czemu szybko przygotujecie ulubione potrawy z wykorzystaniem czosnku.
Dla urozmaicenia:
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami może mieć nieco ostrzejszy smak. Jeśli lubicie pikantne potrawy, dodajcie więcej papryczki chili.