
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
grzanki czosnkowe:
10 sztuk
80 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w paski, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2
Wrzuć je na rozgrzany w szerokim garnku tłuszcz. Przesmaż. Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną na kawałki.

Krok 3
Wlej litr wody, dodaj pomidory, kostkę Knorr i gotuj zupę przez około 15 minut.

Krok 4
Szykuj grzanki. Kromki bagietki opiecz na patelni lub w piekarniku. Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj kawałkiem czosnku, posyp serem i znów opiecz. Na koniec posyp chilli. Podaj wraz z zupą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, czyli Česneková polévka. Udajmy się jednak w nieco dalszą podróż niż do naszych południowych sąsiadów i przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii. Zupa czosnkowa z czosnkowymi grzankami w iberyjskim wydaniu to prawdziwy rarytas. Jeśli lubicie wyrazisty smak czosnku, połączony z pomidorami i czerwoną papryką, znaleźliście idealny przepis dla siebie! Spróbujcie, a gwarantujemy, że zupa zagości w waszych domach na stałe.
Dla kogo?
Hiszpańska zupa to danie dla osób, które lubią intensywny aromat czosnku i wyrazisty smak potraw.
Na jaką okazję?
Przepis na zupę czosnkową z grzankami wykorzystajcie przede wszystkim podczas obiadów. Zupy nie powinno zabraknąć szczególnie w zimowe, chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Aby szybko obrać czosnek, wystarczy rozdzielić główkę na pojedyncze ząbki, wrzucić do słoika i energicznie potrząsać. Łupiny odłączą się od ząbków, dzięki czemu szybko przygotujecie ulubione potrawy z wykorzystaniem czosnku.
Dla urozmaicenia:
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami może mieć nieco ostrzejszy smak. Jeśli lubicie pikantne potrawy, dodajcie więcej papryczki chili.