
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
0.5 łyżeczki
50 mililitrów
grzanki czosnkowe:
10 sztuk
80 mililitrów
2 sztuki
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę pokrój w paski, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2
Wrzuć je na rozgrzany w szerokim garnku tłuszcz. Przesmaż. Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną na kawałki.

Krok 3
Wlej litr wody, dodaj pomidory, kostkę Knorr i gotuj zupę przez około 15 minut.

Krok 4
Szykuj grzanki. Kromki bagietki opiecz na patelni lub w piekarniku. Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj kawałkiem czosnku, posyp serem i znów opiecz. Na koniec posyp chilli. Podaj wraz z zupą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami
Kiedy słyszymy „zupa czosnkowa”, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl czeski specjał, czyli Česneková polévka. Udajmy się jednak w nieco dalszą podróż niż do naszych południowych sąsiadów i przenieśmy się do słonecznej Hiszpanii. Zupa czosnkowa z czosnkowymi grzankami w iberyjskim wydaniu to prawdziwy rarytas. Jeśli lubicie wyrazisty smak czosnku, połączony z pomidorami i czerwoną papryką, znaleźliście idealny przepis dla siebie! Spróbujcie, a gwarantujemy, że zupa zagości w waszych domach na stałe.
Dla kogo?
Hiszpańska zupa to danie dla osób, które lubią intensywny aromat czosnku i wyrazisty smak potraw.
Na jaką okazję?
Przepis na zupę czosnkową z grzankami wykorzystajcie przede wszystkim podczas obiadów. Zupy nie powinno zabraknąć szczególnie w zimowe, chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Aby szybko obrać czosnek, wystarczy rozdzielić główkę na pojedyncze ząbki, wrzucić do słoika i energicznie potrząsać. Łupiny odłączą się od ząbków, dzięki czemu szybko przygotujecie ulubione potrawy z wykorzystaniem czosnku.
Dla urozmaicenia:
Hiszpańska zupa czosnkowa z grzankami może mieć nieco ostrzejszy smak. Jeśli lubicie pikantne potrawy, dodajcie więcej papryczki chili.